Ny drejning på fibernetprojektet

Ny drejning på fibernetprojektet

SKIBBY: Fibernetprojektet Skibby og omegn er iværksat i oktober 2017, af en gruppe lokale borgere i samarbejde med foreningen Skibby Aktive. De arbejder som en samlet gruppe for at udvikle og fremtidssikre IT-infrastukturen i Hornsherred, fortæller Vanja Hahne fra Fibergruppen.
– Mange steder i Hornsherred har vi en meget dårlig og ustabil internetforbindelse i byerne, landsbyerne og landområderne. En lynhurtig og stabil internetforbindelse er essentiel for alle borgere også på Hornsherred.
– Det sikrer blandt andet, at erhvervsdygtige folk kan arbejde hjemmefra og skolebørn kan lave deres skolearbejde og have kontakt til lærere. Alle har brug for at kunne modtage e-post fra borger.dk, eller anden kontakt til kommune, bank, læge osv.
– Fibernet er en fremtidssikring af vores boliger og vores område. Kravene til datatrafik er steget drastisk over de seneste få år, og den tendens forventes at fortsætte i mange år fremover. Derfor er det vigtigt, at også boliger, der på nuværende tidspunkt har en rimelig internetforbindelse, bliver opdateret, så også fremtidens krav kan honoreres. Allerede nu bliver selv forbindelser på 100-150 MBit download udfordret i familier, der vælger fremtidens tv – nemlig streaming, forklarer hun.
Da fibernetprojektet startede i 2017, var Fibia det eneste firma, der var interesseret i et samarbejde og i at lægge fibernet ud i Hornsherred, hvor der er langt mellem husene.
– Derfor valgte vi Fibia valgt som entreprenør for vores projekt. Måltallet lød dengang på 34 procent af hustandende i projekt ”Skibby og Omegn”, fortæller Vanja Hahne.
Det svarede til 675 hustandstilmeldinger.
Nu har Fibia nedsat måltallet til 362 tilmeldinger, for at projektet med fibernet kan starte. Pt. er der 291 tilmeldinger.

Nationale mål
Samtidig har der vist sig stor interesse i områderne rundt om Skibby, fra borgere som pt. ikke er med i Skibby-projektet (herunder Ferslev, Røgerup, Bonderup og Manderup).
Skuldelev-projektet (herunder Østby og Sønderby) er så godt som gennemført, og nu er der overvejelser omkring et Venslev-projekt.
– Projektet ikke alene borgene i Hornsherreds idé. Faktisk lever Fiberprojektet op til regeringens 2020 mål om 100 M/bit-forbindelse til de danske borgere. Samtidig er projektet en del af Frederikssund Kommunes visioner.
– Med det for øje håber vi at få opfyldt det nationale fælles mål om fibernet til alle borgerne i Hornsherred, slutter Vanja Hahne.

Andre artikler fra denne uge

Cirkelrund sejr


Kultur- og havnebadet ved Tippen i Frederikssund åbner søndag 2. juni. Af journalist Tomas Skov FREDERIKSSUND KOMMUNE: Idéen om et

Læs mere »