Nu kan man igen låne en nationalpark-kano

Nu kan man igen låne en nationalpark-kano
Kanoerne lægges ud i Gershøj. Foto: Mikkel Eeg

FJORDLANDET: Forrige mandag kom nationalparkens seks kanoer tilbage på fjorden. Frem til den 30. september vil de ligge i Gershøj og i Møllekrogen.

Alle er velkomne til at låne en kano og prøve kræfter med en sejltur på Roskilde Fjord.

Populære kanoer

De seks nationalpark-kanoer blev første gang søsat i 2020.

Det er dermed tredje sommer, at nationalparken kan tilbyde gratis ture i kanoer – og tilbuddet er populært. Det fortæller projektleder Mikkel Eeg fra Nationalpark Skjoldungernes Land.

– Vi oplever, at folk er rigtig glade for det her tilbud, og vi kan se, at kanoerne bliver flittigt brugt. Det er også en særlig oplevelse at sejle ud på Roskilde Fjord og se det enestående fjordlandskab fra vandsiden.

Forrige mandag var Mikkel Eeg selv ude at lægge kanoerne klar til en ny sæson – og her fik han lov at overvære årets første tur.

– Med det samme, vi lagde dem ud, kom der en kvinde med to børn og lånte en kano til en tur på fjorden. Det glæder os meget, at kanoerne er blevet så populære, og at vi igen i år kan tilbyde alle en tur i kano, fortæller han.

Kanoerne lånes efter først-til-mølle princippet, og derfor kan der forekomme ventetid.

Tillid virker

Kanoerne er lette at genkende med deres blå farve og nationalpark-logo malet henover siderne.

Men ud over et meget genkendeligt design er konceptet med låne-kanoer baseret på tillid.

– Når det igen i år er muligt at have de seks kanoer liggende, skyldes det i høj grad, at folk har passet rigtig godt på dem.

– Idéen med låne-kanoer kommer fra Norge, og vi var oprindeligt ret spændte på, om det kunne fungere i Danmark. Det har vi nu set, at det kan, fortæller Mikkel Eeg. Før kanoerne kunne komme tilbage på fjorden har det således ikke været nødvendigt at reparere eller udskifte noget.

– Redningsveste bliver lagt pænt på plads, og der bliver passet på både kanoer og padler. Det betyder alverden, fortæller Mikkel Eeg og tilføjer, at han selvfølgelig håber, at kanoerne vil blive behandlet lige så godt i år som i de forgangne.

Redningsveste og sikkerhed

De seks kanoer ligger ved Gershøj Strand og i Møllekrogen.

På begge pladser er der skilte, der beskriver, hvordan man låser kanoerne op med en kode.

På skiltene er der også sikkerhedsinstrukser, ligesom der i kanoerne ligger redningsveste til både store og små. Sejlads i kanoerne sker på eget ansvar.

– Der er forskel på en sø eller en lille å og Roskilde Fjord. I blæsevejr tager vinden godt fat i kanoen, og man kan risikere at havne et helt andet sted end planlagt. Det er derfor vigtigt, at man overholde de regler, som vi har beskrevet på skiltene. Eksempelvis, at man tager redningsvest på og kun sejler ud i vindstille vejr, siger Mikkel Eeg.

Et enestående fjordlandskab

Roskilde Fjord er et af de mest populære områder i Danmark, når det kommer til ”vådt” friluftsliv.

Ud over kanosejlads, bliver der sejlet i joller, kajakker, speedbåde og sejlskibe, og der bliver surfet, svømmet og badet.

Samtidig er Roskilde Fjord et unikt område for mange arter af fugle, og hvert år kommer der tusindvis af vandfugle til fjorden for at bygge reder og opfostre unger på de omkring 30 små øer og holme, som findes i fjorden.

Nationalparken arbejder derfor for en bæredygtig udvikling af friluftslivet, sådan at der også i fremtiden er plads til både mennesker og fugle. Det sker blandt andet gennem formidling og udvikling af faciliteter og tilbud til friluftslivet på de steder, hvor det ikke generer fuglene.

Kanoerne er derfor sporbare. Ved at tracke kanoernes færden kan nationalparken samle erfaringer og sikre, at tilbuddet ikke får negative konsekvenser for fuglene.

– Fuglene yngler fra 1. april til 15. juli og i denne periode er de ekstra sårbare for forstyrrelser. Derfor er det afgørende, at kanoerne ikke bliver brugt til at sejle ud til øerne. I yngletiden må man ikke sejle nærmere end 50 meter til øerne. Hvis man sejler for tæt på eller ligefrem går i land, vil fuglene blive skræmt væk til stor fare for æg og unger, der hurtigt kan gå til af kulde, forklarer Mikkel Eeg.

Heldigvis har der indtil videre ikke været nogen problemer.

– Folk sejler pænt inde langs kysten. Det er også en af grundene til, at vi fortsat kan have det her tilbud, og det er vi selvfølgelig både glade og stolte over, siger Mikkel Eeg.

Endelig er tilbuddet også kun muligt, fordi Gershøj Kro og Selsø-Møllekrogen Bådelaug stiller areal til rådighed, hvor kanoerne kan ligge godt.

Andre artikler fra denne uge

Cirkelrund sejr


Kultur- og havnebadet ved Tippen i Frederikssund åbner søndag 2. juni. Af journalist Tomas Skov FREDERIKSSUND KOMMUNE: Idéen om et

Læs mere »