Nationalmuseet efterlyser danskernes corona-dokumentation

Nationalmuseet efterlyser danskernes corona-dokumentation
Indsendt fotodokumentation til ”Dage med corona”.

Corona-pandemien har sat os i en særlig historisk situation, som vi ikke har set magen til, siden Europa blev ramt af den spanske syge for godt 100 år siden. 

COVID-19: Den historie om corona, der bliver skrevet lige nu i Danmark og verden, indsamler Nationalmuseet genstande og data om til fremtidens historieskrivning om, “dengang vi blev ramt af corona-pandemien”.

Nationalmuseet dokumenterer den verden, vi lever i, og de kulturhistoriske perioder, der får betydning for vores historieforståelse i fremtiden.

 – Lige nu står vi ved en historisk skillevej, og vores handlinger nu har betydning for, hvilken historie vi skriver. Bliver vi landet, der flere gange måtte lukke ned konsekvent, eller fik vi “lært dansen med corona”? Om 50 til 100 år vil vores efterkommere se tilbage på 2020 med interesse for, hvordan danskerne reagerede og handlede på en pandemi i en globaliseret verden. Derfor opfordrer vi danskerne til at bidrage til fremtidens historieskrivning ved at dokumentere deres corona-hverdag sammen med Nationalmuseet. Vores egne valg som individer gør en stor forskel, fortæller Rane Willerslev, der er direktør på Nationalmuseet.

Indsamling af beretninger
Nationalmuseet har en vigtig rolle i forhold til at indsamle viden og bevare historiske data til vores efterkommeres forståelse af deres historie og samfund. 

I april lancerede Nationalmuseet i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek, Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Medicinsk Museion, DTU og AOF en indsamling af beretninger om danskernes oplevelser under nedlukningen af landet. Initiativet er støttet af VELUX Fonden.

Flere hundrede danskere har indleveret dagbøger, digte, fotos og videoer. Bevægende og tankevækkende vidnesbyrd om vores liv med en pandemi, der har vendt hverdagen på hovedet for os alle. 

Beretningerne kan blandt andet minde os om, hvorfor vi for alt i verden må undgå en ny nedlukning. De personlige historier vidner om nærhed, omsorg, samfundssind og kreativitet – men også om søvnløshed, stress, angst og sorgen over tabt tid for en ungdom, der kæmpede med alt, hvad den havde for at overholde retningslinjerne.

Andre artikler fra denne uge

Tak Anja!


Inge Messerschmidt, gruppeformand Dansk Folkeparti (O) På byrådsmøde i spørgetimen talte Anja Bisp Pedersen om gensidig loyalitet. En super vigtig

Læs mere »