Mindet om i går – drømmen om i morgen. Men husk at leve i dag

Mindet om i går – drømmen om i morgen. Men husk at leve i dag
88-årige Lis Have har levet et eventyrligt liv, som Nanny Kragh Mortensen har formidlet i en 166 sider lang bog.

SKIBBY: – Det skal være mit livstestamente, sagde Lis Have, da de aftalte, at hun skulle fortælle, og Nanny Kragh Mortensen nedskrive fortællingen om Lis’ liv.

Ingen af dem tænkte helt realistisk på, hvad de egentlig kastede sig ud i, og det var nok godt det samme, for de fortæller samstemmende, at det har været et enormt arbejde.

Lis havde bare en ubeskrivelig lyst til at få fortalt om hele sit lange liv, og Nanny anede ikke, at Lis havde haft modet til at kaste sig ud i livet fuld af energi og nysgerrighed, ligesom hun ikke anede, at Lis var nået til et punkt i sit liv, hvor hun havde set i øjnene, at tidens trend med kun at vise sine succeser, pæne og smarte sider frem og set, hvordan det skabte grobund mellem mennesker for mistrivsel både mentalt og fysisk. Nej, Lis ville fortælle sin historie så åbent og sanddru, som det overhovedet kunne lade sig gøre.

De har moret sig sammen over, at Nanny var bekymret for, om Lis gav for meget af sig selv, mens Lis var bekymret for, om Nanny kunne tåle at høre om Lis’ oplevelser. Men to modsætninger mødtes og havde mange, hyggelige og interessante samtaler undervejs.

Et usædvanligt liv

Det er der kommet en 166 siders bog ud af. Et eventyrligt liv – med tro, håb og kærlighed.

En bog om en åbenhjertig 88 årig kvinde og hendes fortælling om et langt, ganske usædvanligt liv, som er levet og oplevet.

Lis har grædt og leet, slidt og nydt – hun er et ”sandt livstykke”, som en forlægger i Roskilde skrev, da han gav lov til at bruge diverse citater af Jon Kalman Stefansson i bogen.

Lis har sagt ”ja” til det meste og arbejdet hårdt for at ting kunne lykkes. Hun har oplevet, at der kun er et enkelt bogstav mellem ”lykke og ulykke”.

Grønland i midten er 1950’erne blev en arbejdsplads og et møde for livet, tre ægteskaber blev det til – først med ”en kedelig mand”, så en ”sort” og endelig med ”en morder”. Og Gud var med hele vejen, også når Lis havde glemt ham.

Det er også en bog om en tid med åbne forhold, gestaltterapi, pornoens frigivelse, ”karismatiske præster og kirkegang”, tantramassage, kvindeliv med Valium og to retters mad hver dag og blevask i kælderen, klaverets skønhed og metoder….. og en livslang søgen efter kærlighed.

Lis og Nanny kommer gerne ud og fortæller om deres fælles projekt, og bogen kan købes af Lis, som færdes i mange seniorfællesskaber i både Kirke Hyllinge og Skibby – eller hos Nanny ved at ringe/sms til 30 13 56 36.

Andre artikler fra denne uge