Masser af tips til miljøkærlig mad

Masser af tips til miljøkærlig mad
De to klimaambassadører, Mette Simonsen og Jacob Olsen, står klar til at guide kunderne.

Af Conny Probst

SKIBBY: Meny bakker op om Danmarks nye officielle ”Madglade Klimatips”, der skal gøre det nemt at vælge klimavenligt, når der skal laves mad.

Klimatipsene er udviklet af Miljø- og Fødevareministeriet,  Klimaministeriet og organisationen Madkulturen i samarbejde med danske forbrugere.

I Meny Skibby kan butiksassistent Mette Simonsen og butikselev Jacob Olsen nu begge kalde sig klimaambassadør. 

Sammen med et par hundrede kolleger i Meny over hele landet har de været på klimakursus i Tim Vladmirs køkken. 

Så nu er de klar til at rådgive kunderne om, hvordan særligt aftensmaden kan gøres mere klimavenlig – ved at spise salat med bøf i stedet for bøf med salat.

Kunderne kan  også få klimatips med i handlen, når de putter frugt og grønt i kurven eller indkøbsvognen. Eksempelvis hvordan man kan bruge stokken fra blomkål eller den grønne top på porrer.

– Man behøver hverken være vegetar eller veganer for at være klimavenlig, siger Jacob Olsen.

– Nej, man kan sagtens skære ned på kødet – købe et mindre, men godt stykke kød –  og fylde op med grøntsager, fortæller Mette Simonsen, der blev overrasket undervejs i undervisningen. – Jeg vidste ikke, at oksekød er så stor en ”synder”, når man ser på co2-udledning pr. kilo.

– Når man skærer ned på kødet, så skal man have proteiner gennem noget andet. Eksempelvis kikærter eller bønner, forklarer Jacob.

Grøntsager med smag
De fire grundregler i den klimakærlige madlavning er: Sæt fokus på grøntsagerne, Brug kød med omtanke, Skab masser af god smag og Spis mad, der mætter.

– En af grundstenene ved klimakærlig mad er at få de fem grundsmage med ind i madlavningen. Sødt, surt, salt, umami og bittert. Det kan vi hjælpe med. Vi taler også med vores kolleger om klimakærlige madvalg, fortæller de to ambassadører.

På hjemmefronten har kurset også sat sig sine spor.

– Jeg bruger i forvejen mange grøntsager i madlavningen. Men kurset har givet et ekstra boost, fortæller Mette Simonsen.

– Jeg er stadig ret ny i køkkenet. Men jeg har da fået lidt mere mod på at prøve det, siger Jacob.

I butikken kan kunderne også tage en folder med 10 klimakærlige opskrifter med  hjem.

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »