Mange har type 2-diabetes uden at vide det

Mange har type 2-diabetes uden at vide det

Kender man sin risiko for type 2-diabetes, er der meget, man kan gøre for at forebygge sygdommen. Derfor opfordrer Diabetesforeningen alle til at lade sig teste på Verdens Diabetesdag.

FREDERIKSSUND KOMMUNE: I Frederikssund Kommune går 615 personer rundt med type 2-diabetes uden at vide det, og 3.070 skønnes at have prædiabetes, som betyder, at de har meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes.  

Type-2 diabetes udvikler sig som regel langsomt, og derfor opdager de færreste sygdommen i tide. Diabetesforeningen benytter dette års Verdens Diabetesdag den 14. november til at oplyse om de symptomer, som man skal holde høje med, og inviterer alle til at tage deres risikotest. 

– Type 2-diabetes er en alvorlig sygdom, som ubehandlet kan være livstruende og på længere sigt kan medføre følgesygdomme som blodpropper, nyresvigt og amputationer. Men ved at opdage type 2-diabetes i tide kan man forebygge de farlige følgesygdomme, lyder det fra formand for Diabetesforeningen Truels Schultz.

På Verdens Diabetesdag sidste år blev 46 procent testet med høj eller meget høj risiko for at udvikle type 2-diabetes, og de blev derfor rådet til at søge læge. Den høje risiko er overraskende for mange, fordi type 2-diabetes typisk udvikler sig så langsomt, at mange ikke mærker det.

– Oplever man kløe, synsforstyrrelser, højt væskeindtag, tissetrang eller uforklarligt vægttab kan det være tidlige tegn på type 2-diabetes. Har man nogle af de symptomer, bør man gå til lægen, siger Truels Schultz, der understreger, at type 2-diabetes er meget arvelig. Derfor bør man være ekstra opmærksom, hvis ens forældre har type 2-diabetes.

Man kan allerede nu tage risikotesten på www.diabetes.dk/testdigselv. 

Få en snak

Diabetesforeningen, lokalafdeling Frederikssund og Frederikssund Kommune er gået sammen om at markere dagen. Derfor kan man den 14. november få en snak med repræsentanter og  sundhedsfaglige medarbejdere:

Klokken 10.30 til 13 på Frederikssund Bibliotek, udlånet 1. sal, Jernbanegade 24 i Frederikssund. 

Og klokken  13.30 til 17.00 i Kulturarkivet på Jernbanegade 24. 

 

Andre artikler fra denne uge