Kampen mod strandskrald fortsætter i 2022

Kampen mod strandskrald fortsætter i 2022
Foto: Sofie Myschetzky

Nationalpark Skjoldungernes Land har modtaget en stor bevilling fra Miljøstyrelsens Strandoprydningspulje til at fortsætte og udvikle projekt Affaldsfri Fjord.

FJORDLANDET: Siden 2018 har frivillige samlet skrald langs Roskilde Fjord. I 2021 blev det til to affalds-
indsamlinger, 746 frivillige og i alt 897 kg indsamlet affald.

Bag projektet står i dag Nationalpark Skjoldungernes Land i samarbejde med Roskilde Oplevelseshavn, Lejre Kommune, Roskilde Kommune og en lang række frivillige tovholdere, som hjælper med at koordinere indsatsen.

Nu har Miljøstyrelsens Strandoprydningspulje bevilliget 266.500 kroner til at fortsætte de halvårlige affaldsindsamlinger og samtidig udvikle projekt Affaldsfri Fjord. 

Det betyder blandt andet, at der i 2022 vil blive igangsat et samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet.

Viden skal bruges til at forebygge
Affaldet fra de to årlige strandoprydninger kan give værdifuld viden om mængderne og sammensætningen af strandaffald ved de danske kyster. Det fortæller naturvejleder og projektleder Sofie Clauson-Kaas fra nationalparken.

– I 2022 arrangerer vi to workshops i tilknytning til strandoprydningerne, hvor specialister fra Aarhus Universitet hjælper os med at sortere og registrere affaldet ud fra den nationale tekniske protokol for overvågning af marint affald på strande, fortæller hun 

Data fra finsorteringerne vil indgå i nærmere undersøgelser af sammensætningen af strandaffald og give vigtig indsigt i mængderne af specifikke typer, eksempelvis engangsplastik, haglpatronhylstre og skumplastik. 

Aarhus Universitet vil stå for vejledning og indrapporteringen af de indsamlede affald, og derudover vil forskerne også udarbejde en kort rapport med oversigter over sammensætningen og de hyppigste affaldstyper i Roskilde Fjord.

– Resultaterne skal formidles til borgere lokalt via samarbejdsparterne og til myndighederne. Vi håber, at mere viden kan gøre arbejdet med at forebygge nemmere, sådan at affaldet slet ikke havner ude i naturen, siger Sofie Clauson-Kaas.

Et projekt med vokseværk
Med den seneste bevilling og de nye tiltag er projektet Affaldsfri Fjord igen knopskudt. Selve projektet blev igangsat i 2020, og hvert år er der blevet tilføjet flere ruter og nye initiativer, der tilsammen skal sikre en renere Roskilde Fjord.

I 2021 var et af de nye tiltag to Affaldsfri Fjord-kajakker. Henover sommeren kunne frivillige således låne kajakkerne gratis og sejle en tur ud på fjorden for at samle skrald og samtidig få en oplevelse på vandet. Det initiativ fortsætter i 2022.

I 2021 blev projektet også udvidet med et par dykkere, som samlede skrald i Roskilde Havn. Det var Roskilde Frømandsklub, der stod for denne del – og nationalparkens naturvejleder Sofie Clauson-Kaas sprang også selv i våddragten for at hjælpe til under vandet.

– Det var sjovt, men også svært, fordi bundmaterialet er så porøst og meget let bliver hvirvlet op. Men selvom det var vanskeligt at se, fik vi da samlet lidt af hvert, blandt andet fiskenet og øldåser, fortæller hun.

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »