Jagten på den danske neandertaler er sat ind

Jagten på den danske neandertaler er sat ind

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Arkæologer fra Roskilde Museum og Nationalmuseet har ledt efter neandertalere ved Ejby Klint de sidste uger. Deres mål er at finde svaret på en af de største historiske gåder. Hvem var de første mennesker i Danmark? Nu kan publikum se resultatet på Nationalmuseet.

EJBY: Der er aldrig tidligere fundet sikre beviser for, at der har levet neandertalere i Danmark.

 Men nu har arkæologer fra Roskilde Museum og Nationalmuseet indledt jagten, der begynder med et 120.000 år gammelt spor fra tiden før den sidste istid.

 De seneste uger har arkæologerne undersøgt en lille del af Ejby Klint og systematisk gravet ind i skrænterne to steder.

 Der har de fundet 120.000 år gamle muslingeskaller og flintesten, der muligvis er bearbejdede af mennesker. 

Og nu kan man se de vigtigste af fundene i en montre på Nationalmuseet.

Der kan skrives Danmarkshistorie

Eksperter skal nu kigge nærmere på stenene og afgøre det store spørgsmål: Er det naturens kræfter, der har lavet sporene på stenene, eller har de ligget i en neandertalers hånd?

Forskningschef ved Nationalmuseet Lasse Sørensen pointerer, at selve udgravningen i sig selv er danmarkshistorie, og han er overrasket over, at arkæologerne har fundet så meget.

– Det er helt vildt og meget unikt, at vi overhovedet har fået mulighed for at grave her. Jeg havde ikke troet, at vi overhovedet ville finde noget, men vi har faktisk fundet nogle sten, der har mulige spor efter at have været menneskeligt bearbejdet, og det i sig selv er fantastisk..  

– Hvis vi finder ud af, at de her sten har været bearbejdet af neandertalere, skriver vi danmarkshistorie, og det vil give genklang i hele verden. Og selv om de ikke skulle være menneskeligt bearbejdet, kan udgravningen måske åbne for andre undersøgelser.

 Første skridt i jagten
– Hvis man skal lede efter neandertalere i Danmark, så er Ejby Klint et rigtig godt sted. Her kan vi nemlig komme ind til et uforstyrret jordlag, som stammer fra Eem-mellemistiden, fortæller Ole Kastholm, arkæolog ved ROMU.

Eem-mellemistiden var en periode, hvor høje temperaturer og et rigt dyreliv har gjort Danmark attraktivt for fortidsmennesker. Men indtil videre har man ikke fundet nogen spor af neandertalerne nord for Tyskland.

– Jordlaget fra Eem-mellemistiden ligger typisk dybt under jorden, og det kan være blandet sammen med lag fra andre perioder. 

Men ved Ejby Klint er laget både uforstyrret og nemt at grave sig ind til. Og det ser man ikke ret mange steder i Danmark, forklarer  Ole Kastholm, som har fået hjælp af geologer til at fastslå, at jordlaget netop er fra Eem-mellemistiden.

Da det er meget sjældent at finde organisk materiale, som for eksempel knogler, fra den tid, er det primært neandertalernes redskaber som arkæologerne har ledt efter i Ejby Klint. 

Forskning i neandertalere har været ugleset
Allerede i 1960’erne fandt amatørarkæolog Erik Madsen nogle flintredskaber på stranden ved Ejby, og snart efter begyndte han at foretage nogle mere systematiske udgravninger i klinten.

– Madsen gjorde flere fund i klinten, blandt andet  tre flintstykker, som Madsen selv mente kunne være forarbejdet af mennesker. Men desværre er netop disse tre forsvundet den dag i dag,, fortæller Ole Kastholm, som har gransket Erik Madsens efterladte papirer og fund.

Arkæologerne har ikke kunnet benytte deres gravemaskiner på den stejle klint, og derfor har alt udgravning været foretaget med håndkraft. 

Men nu da udgravningen er slut, skal arkæologerne fra ROMU og Nationalmuseet endelig til at se nærmere på deres fund. Og det ser allerede spændende ud.

Foto: Troels Donnerborg, Nationalmuseet.[/vc_column_text][vc_single_image image=”43948″ img_size=”800×400 pixel”][vc_single_image image=”43949″ img_size=”800×400 pixel”][vc_single_image image=”43950″ img_size=”800×400 pixel”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »