Hver anden sjællænder vil spare på energien

0

SPARETIPS: En ny undersøgelse fra Energistyrelsen viser, at der er flere årsager, der motiverer borgerne i region Sjælland til at spare på energien.

At spare penge og gøre noget godt for klimaet er blandt topscorerne. Men også Ruslands invasion i Ukraine motiverer sjællænderne til at skrue ned for varmen og tænke mere over, hvor meget el de bruger.

50 procent svarer i undersøgelsen, at én af de ting, der kan motivere dem mest til at spare på energien, er at reducere Danmarks afhængighed af russisk energi.

De fem bedste spareråd fra SparEnergi.dk

1. Sænk temperaturen:

Hvis du sænker temperaturen 1°C i hele huset, sparer du 5 procent på varmeregningen. I et typisk hus på 140 m2 med naturgas svarer det med de nuværende priser til cirka 1.500 kr. om året. Hold temperaturen på minimum 18°C af hensyn til fugt.

Du kan spare endnu mere, hvis du sænker temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme.

2. Indstil termostaterne ens:

Har du flere radiatorer med termostat i samme rum – eller i rum med åbne døre imellem – er det bedst at indstille termostaterne ens. Så er dine radiatorer mest effektive. Radiatorer bør i øvrigt være lunkne eller kolde forneden. Ellers udnytter de ikke varmen ordentligt.

3. Træk gardiner for – og fra igen:

Træk gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Træk dem fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

4. Udnyt de svingende elpriser:

Hvis man har fleksibel afregning af elforbruget, kan man udnytte, at elprisen svinger i løbet af døgnet. Der er en tendens til, at prisen er lavere sent om aftenen og om natten, hvor færrest bruger strøm.

Det kan derfor være en fordel at lade for eksempel opvaskemaskinen køre om natten.

Der findes forskellige apps, man kan bruge til at overvåge elprisen time for time, og en del elselskaber viser også prisen i deres egne apps.

5. Vask tøjet ved 20-30 grader:

Hvis du vasker tøj ved 20 eller 30 grader i stedet for 40 eller 60 grader, kan du spare 55 procent strøm hver gang du vasker.

Share.

About Author