Hundredevis af lokale børn oplever nationalparken

0

180 lokale skoleklasser har dette skoleår været på ”Bliv Skjoldunge”-tur i Nationalpark Skjoldungernes Land. Nu kan der igen bookes ture.

SKJOLDUNGERNES LAND: I dette skoleår har Nationalpark Skjoldungernes Land holdt 180 ”Bliv Skjoldunge”-ture for 3.- 7 klasser i Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner. Det er sket i samarbejde med besøgssteder og de tre kommuner.

Nu kan lærere igen booke Bliv Skjoldunge-ture. Næste skoleår udbydes nemlig hele 300 Bliv Skjoldunge-ture.

Natur og kultur
i børnehøjde

Nogle klasser lærer at bruge en fuglekikkert og tæller fugle ved fjorden.

Andre klasser undersøger livet i bækken med røjser, net og stereolupper. Atter andre sætter sejl på et vikingeskib, slår reb af lindebast – eller undersøger, hvordan de gamle sagn om Skjoldungerne kan spores i arkæologien ved Gl. Lejre.

Der er også tangture, hvor eleverne eksperimenterer med tang som fødevare, skovture, hvor eleverne laver mad over bål – eller biodiversitetsture, hvor eleverne undersøger skovens mangfoldighed.

Man kan læse mere om Bliv Skjoldunge og finde turbeskrivelser, materialer og booking på www.nationalparkskjoldungernesland.dk.

Både tur og
sidemands-
oplæringskursus

Bliv Skjoldunge-turene skal på én gang give børnene vigtige oplevelser, erfaringer, læring og viden – og samtidig fungere som kurser, der giver lærerne lyst til og mod på at arbejde med udeskole til hverdag og bruge nationalparken som klasseværelse.

Til hver Bliv Skjoldunge-tur er knyttet en naturvejleder eller et besøgssted, som står for formidling på stedet i samarbejde med læreren.

Før turen kan læreren hente et undervisningsmateriale, som klassen kan bruge til forberedelse i skolen, til indsamling af data på turen – og til bearbejdning på skolen. Det betyder, at eleverne er skarpe, når de kommer ud i felten og ved noget om det tema, de skal ud at undersøge.

Et samarbejdsprojekt

Bliv Skjoldunge-ture og materialer er blevet til i et samarbejde mellem nationalparken, ROMU, Boserupgård Naturcenter, Vikingeskibsmuseet, Roskilde Oplevelseshavn og Roskilde Domkirke, samt Lejre, Roskilde og Frederikssund kommuner.

Lejre Kommunes Grøn Generationslærere og deres klasser har været med til at udvikle ture, koncept og materialer via pilotture og evalueringsmøder. Frederikssund Kommune har gjort Bliv Skjoldunge til en del af kommunens naturfagsindsats, så alle 3. – 7. klasser i kommunen kommer på tur i 2021/22 og 2022/23.

Der er afsat 60 ture til skoler i Lejre Kommune og 60 ture til Roskilde Kommune. De bookes efter først-til-mølle princippet.

Der er afsat 180 ture til alle klasser i Frederikssund Kommune.

Bliv Skjoldunge er støttet af Udlodningsmidler til Friluftslivet.

Foto:

Andreas Elkjær/Insp! Media

Share.

About Author

Avatar photo