Høje elpriser har fået os til at vaske tøj om natten

Høje elpriser har fået os til at vaske tøj om natten
Det er som regel billigere at bruge vaskemaskinen om natten, da strømmen koster mindre. Foto: Henrik Haupt

To ud af tre har fået nye vaner under energikrisen og har ændret det tidspunkt, hvor de normalt starter opvaskemaskinen eller vaskemaskinen, viser ny undersøgelse.

FORBRUG: Vi venter med at starte opvaskemaskinen eller vaskemaskinen, til prisen på strøm er lavest.

To ud af tre danskere har ændret tidspunktet for, hvornår de vasker tøj eller tallerkner sammenlignet med før energikrisen.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af YouGov for Videncentret Bolius.

Her svarer samlet set 65 procent, at de har ændret tidspunktet, hvor de normalt vasker tøj.

Samme billede tegner sig for brug af opvaskemaskinen. I alt har 69 procent ændret tidspunktet, hvor de normalt starter opvaskemaskinen.

Prisen på strøm svinger hen over døgnet

Energikrisen har øget fokus på, at prisen på strøm svinger hen over døgnet, hvis man har en aftale med variabel timeafregning, mener Tue Patursson, fagekspert i Videncentret Bolius.

– Vasketøjet og opvasken er opgaver, som ret nemt kan udskydes til de billige timer, og samtidig batter det på økonomien.

– En maskinfuld bruger omkring 1 kWh. Med de udsving på elprisen, der er og har været, kan der være mange penge at spare, når man ser hen over et helt år, siger Tue Patursson.

Vi har også ændret vaner, når det handler om madlavning. Men her er der ikke lige så mange, der har ændret tidspunktet for at tænde ovnen eller komfuret.

Her svarer i alt 32 procent, at de har ændret tidspunktet, hvor de normalt laver mad.

Ny tarif gør strømmen endnu dyrere

Prisen på strøm er ofte billigere i tidsrummet klokken 11-14 samt om natten, særligt om vinteren.

Prisen på strøm afhænger dog også af vejrforholdene, så hvis det for eksempel blæser meget, er strømmen billigere.

Derudover har flere selskaber fra 1. januar 2023 indført en ny prismodel for nettariffen, som er afgiften for at få transporteret strøm til boligen.

Den stiger markant i tidsrummet klokken 17 – 21, der bliver kaldt ”kogespidsen”, hvor mange bruger strøm til madlavningen.

1 kWh kan koste over det dobbelte – og på visse dage op til ti gange så meget eller endnu mere – i tidsrummet fra klokken 17 til 21 sammenlignet med tidsrummet mellem klokken 00 – 06.

Andre artikler fra denne uge