Grønne blade skal vidne om grøn strøm i ledningerne

0

Den 1. september indføres en ny mærkningsordning, der skal gøre det mere gennemskueligt, om et elprodukt er grønt og klimavenligt. Forbrugerombudsmanden og branchen står bag ordningen.

MILJØET: Når man trykker på kontakten, kommer der lys. Det gør der, uanset om strømmen bag stammer fra grønne og klimavenlige kilder eller ej. 

Landets el-selskaber har længe kunnet annoncere med grønne løsninger, uden forbrugerne har vidst, hvad det egentlig ville sige.

Sammen med en række branche- og interesseorganisationer har Forbrugerombudsmanden fastlagt retningslinjer for, hvornår et elprodukt må markedsføres som ”grønt” eller ”klimavenligt”.

Fremover kan forbrugerne opleve annoncer for grøn strøm, som har fået grønne bladmærker. De grønne blade indgår i den mærkningsordning, der følger med retningslinjerne.  

Den nye mærkningsordning indeholder to kategorier. Den ene kategori – ét grønt blad – er til el-leverandører, der leverer strøm baseret på 100 procent vedvarende energi. 

Mens den anden og bedre kategori – to grønne blade – er til el-leverandører, der ud over de 100 procent vedvarende energi har gennemført andre klimatiltag, som begrænser udledningen af drivhusgasser.

I dag er det ikke muligt at levere strøm til forbrugernes stikkontakter udelukkende baseret på vedvarende energi. Al strøm bliver blandet sammen i elnettet, før det når ud til forbrugernes stikkontakter.

For at kunne sælge ”grøn strøm” til forbrugerne skal el-leverandørerne derfor købe strøm fra vedvarende energikilder, der svarer til kundens forbrug. 

Forbrugeren skal tydeligt oplyses om dette, og el-leverandøren skal desuden kunne dokumentere, at strømmen, den køber fra vedvarende energikilder, svarer til det forbrug, selskabets kunder har på aftaler om klimaprodukter. 

Deltag i debatten
Share.

About Author