Gerhøjs nye storslåede katedral

Gerhøjs nye storslåede katedral

Læserbrev

Af Carsten Mossing
Den initiativrige og popularitetssøgende pastor Helene W. Rasmussen, som er sjælesørger for en meget lille udsøgt skare af menighedsrådsmedlemmer og andre, der aldrig kommer i kirken, tager nu initiativ til at lade opføre en storslået trækronekatedral på den 2000 kvadratmeter store kirkegårdsgrund vest for Gershøj kirke.

Anlægget skal udformes på den måde at området omkranses af træer, som allerede nu er plantet, men flere kommer til. Træerne bliver 8 meter høje med store frugtbærende kroner, der lukker sig om grunden og desværre også udelukker udsigten til himmelen, fjorden og den gamle rødkalkede kirke. I denne storslåede naturkirke vil der så ifølge tegningen blive bygget en prædikestol i det nordvestre hjørne til Helene W. Rasmussen. Det er så meningen at menigheden med ryggen mod vest og ansigterne mod øst skal se og høre præstens økologiske prædiken. Projektet er storslået og målet helliger åbenbart midlet for desværre er området omfattet af strandbeskyttelsen. Der må ifølge lokalplanen slet ikke plantes træer på området. Men her er der jo tale om et godt formål. Så vi får se.

Pastor Helene Wonsbæk Rasmussen har svært ved at samle en trofast menighed om sig, fordi hun gennem alle 25 år har lagt sig svært ud med sine medlemmer af menighedsrådene. Hun har dog selv løst problemet ved at håndplukke sine væbnere til rådet og selvom det ikke lige var folk her fra Sæby/Gershøj. Så kunne de jo bare løse sognebånd. Hun forsøger sig derfor med nye formidlingsformer. Men lige lidt hjælper det tilsyneladende. Folk skriger på en ny præst.

Den nye katedral er tegnet af en headhuntet arkitekt fra første halvdel af det forrige århundrede, der endnu ikke er fyldt 100 år, men med stor erfaring og autoritet og som sikkert har været glad for en lille skilling fra menighedsrådskassen for at strege præstens ønsker ind på papir.

Katedral afløser Helene Wonsbæk Rasmussens halmkirke, som vistnok nedlægges på grund af skimmelsvamp og mug. Den blev ellers afløst af et kristeligt maj marked, hvor der kunne købes gode sager som økologisk honning, asier i vievand, johannesbrød og mange andre lækkerier. Men den slags markeder skyder op overalt. Noget nyt må til. Gershøjs rødkalkede kirke er håbløst forældet, men fordi et rådsnart medlem af menighedsrådet har opsat varmepumper langs kirkemuren, måske helt uden tilladelse, men som nu blæser en dejlig varm luft ind i kirken, er det jo muligt at anvende den til opbevaring og tørring af halm, skulle halmkirken komme på mode igen.

Gershøjs befolkning synes ikke at være begejstret for præstens nye katedral. Det forekommer mig at den nærmest er nedklipningstruet.

Skulle en enkelt læser tro at jeg ikke skriver sandt om katedralplanerne. Så se selv efter, tegningen ligger på Sæby/Gershøj kirkes hjemmeside. Eller bed dit menighedsråd om et eksemplar.

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »