Genindvielse af Sæby gamle Skole

0

SÆBY: Grundlovsdag fejrer Sæby Bylaug byens “nye” Gamle Skole. Med åbent hus om eftermidagen med kransekage og lidt bobler og besøg af borgmester Carsten Rasmussen, der har lovet at klippe snoren til den smukke gamle bygning.

– Mens Corona har hærget vores samfund, og de mange arrangementer har været aflyste, har vi i Sæby fået istandsat Den gamle Skole, der er rammen om vores mange arrangementer i byen, fortæller Pia I. Nielsen på vegne af bylauget.

De mange frivillige har lagt utroligt mange timer til at få bygningen tilbage til det udseende, den kunne have haft i starten af 1800-tallet, da den var ny. Så nu står rummene lyse, nymalede i datidens farver, med renoverede vinduer, reparerede vægge og alle de små detaljer, 

Støtte og fondsmidler
– Det er ikke det eneste der er sket. Vi har nemlig også fået tildelt støtte på 430.000 kroner fra Nordeafondens  ”Her bor vi”-puljen, til energirenovering af bygningen, fortæller hun.’

De penge er blevet  brugt til isolering af væggene, udskiftning af det gamle oliefyr til en varmepumpe og energiruder i forsatsruderne, LED lys og akustik-lofter. Desuden er de elektriske installationer bragt up to date.  

– Og vi har fået industriopvaskemaskine. Så kan vi i fremtiden holde et bedre driftsregnskab samtidigt med, at det er en mere grøn løsning. 

– Kommunen har været meget storsindet og bevilliget en tiltrængt renovering af taget og genopbygning af skorstenen. 

– Da det så viste sig, at det gamle gulv i skolestuen ikke kunne renoveres, blev der også bevilliget penge til køb af de syv meter lange gulvplanker, som bygningen kræver.

Landsbyudvalget i Lejre har bidraget med 50.000 kroner til nye stole og borde og Lions har givet 10.000 kroner til hjælp til akustiklofter i skolestuen. 

Bylauget har selv indkøbt alle andre materialer til genetablering af skolestue og lærerboligen. ’

Som kronen på værket er det netop lykkedes at erhverve en ny klokke til skolens tårn. Her har der ikke været en klokke siden 1886.

Deltag i debatten
Share.

About Author