Fiskerlejet ved Skovgærdet er blomstret op

Fiskerlejet ved Skovgærdet er blomstret op

Fredag eftermiddag var der fest ved Fiskerlejet Skovgærdet. Det er blevet renoveret med støtte fra Nationalpark Skjoldungernes Land og Frederikssund Kommune.

ØSTBY: Der var taler, fest og grillet lam fra Eskilsø, da det nyistandsatte fiskerleje Skovgærdet blev indviet fredag eftermiddag.
Fiskerlejet var ved at forfalde. Og da Nationalpark Skjoldungernes Land i 2016 indkaldte ideer til nationalparkplanen, var en renovering af det gamle fiskerleje et af de 430 forslag der kom ind.
Nu står Skovgærdet nyistandsat med barkgryde og redskabsskure, støttet af Nationalpark Skjoldungernes Land, Frederikssund Kommune og frivillige timer fra Arne og Jørgen Jollens skibslaug.
Fiskerlejet Skovgærdet har været i brug i tre generationer; fra det blev grundlagt i 1895 og til de to sidste fjordfiskere, Arne og Jørgen Hansen, forlod det i 2003.
Bådlejet, barkgryden, tjærekassen og redskabsskuret står som et lille monument over en tid, hvor nøjsomme fiskerfamilier kunne leve af at fange ål og rejer fra fjordjoller.
Før i tiden var der mange små fiskerlejer omkring Roskilde Fjord. I dag er der kun få tilbage. Skovgærdet er det bedst bevarede.
Skovgærdet hører under Selsø-Lindholm Gods.
I 2017 blev det gamle bådleje sat i stand. Arbejdet blev støttet af Nationalpark Skjoldungernes Land og Frederikssund Kommune.
Renoveringen er blevet foretaget af Venslev Tømmer og Snedker og Rasmus Bovins Sø-entreprise.

Arne og Jørgen Jollen
Arne og Jørgen Jollen er den sidste træjolle, der blev bygget til fiskeri i Roskilde Fjord.
Jollen blev bygget på Jyllinge Bådværft i 1966 – og købt af fjordfiskerne Arne og Jørgen, som brugte den til fjordfiskeri fra Skovgærdet.

Fotos: Steen Westh

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »