Eventyr i Skibby Sognegård

Eventyr i Skibby Sognegård
”4 kunstværker i 1”. Værket kan vendes og opleves på ny ~ igen og igen …

SKIBBY: I hele juli kan du møde svævende landskaber og roterende kloder i Skibby Sognegård. Kunstner Anja Smed fra Jægerspris har med kyshånd taget mod invitationen til at dekorere de store lyse flader i den smukke gamle bygning.

Tidslommer og lys
Kunstneren fortæller med stor begejstring:
– Stemningen på gården, er som en tidslomme, fyldt af minder, som modigt møder nutiden. Særligt den store sal, har et spændende moderne galleri udtryk over sig – som passer godt til det nærmest vægtløse udtryk jeg elsker i mine værker. Og så er der lyset i salen – det tog helt pusten fra mig, da jeg stod midt i rummet første gang. For lyset er, i samspil med mørket, skyggerne, kontrasterne – det essentielle i at kunne formidle et udtryk videre til andre.

Kreakassen
Anja Smed fortsætter:
– Kunst og kreativitet har fyldt hele mit liv. I mit barndomshjem stod “Kreakassen” altid fremme og når jeg ikke lige var ved, at opfinde noget kreativt, så fotograferede jeg på livet løs. Min nysgerrighed og sans for at bemærke detaljer førte mig videre ind i den grafiske verden – hvor jeg i mange år har arbejdet i forskellige kreative og skabende sammenhænge – både som ansat og senere med eget grafiske bureau. I dag er jeg medejer af en solid medie virksomhed, hvor der også er plads til, at jeg kan udfolde mig med pensel på lærred.

Med nuet som anker
– Mit ønske med min kunst er, at få dem som ser mine værker, til at stoppe op et øjeblik og give sig hen til en stemning, en følelse, en fornemmelse af, at blive rørt og være til stede – lige nu og her. Jeg vil gerne give andre plads til, at slippe fantasien løs, som også er hele drivkraften i min egen kunst. Og måske kan min udstilling være med til, at give en drøm vinger – hos en anden person, som ser et glimt af en mulighed – i min måde at gribe kunsten an på.

Kunst og på recept
– Kunsten er sammen med naturen, mine trofaste terapeuter. Det er i de “rum” hvor forventninger og præstationsangst, efter bedste evne, bliver parkeret i entréen for, at give frit spil til det, som fylder, er relevant, “bare” maser sig på. Og jo mindre man tænker og jo mere man lader sig rive med i processen – des stærkere og mere udtryksfulde værker bliver der til. Når jeg har brug for, at tænke store tanker, vandrer jeg mig en tur, kommer ned i følelserne og kort tid efter, kan jeg ofte se en rød inspirerende tråd, som sætter aftryk på mine skitser og lærreder. Derfor er det også vigtigt, at de bestillingsopgaver jeg siger ja tak til – altid har plads til, at være tro mod den kreative proces og inkluderer masser af kunstnerisk frihed, siger hun.

Du kan møde Anja og hendes kunst her: www.anjasmedart.dk, Facebook/Instagram: Anja Smed ART. Samt til Kunst- og Litteraturmarked 2024, 14. september kl. 11-16 på Frederikssund Gymnasium, Odinsvej 6, som er en del af Frederikssund Kommunes Ord over Fjord arrangementet. Udstillingen i Skibby Sognegård kan ses i juli – efter aftale med Anja og ifm. åbne arrangementer i Skibby Sognegård, Selsøvej 4B, 4050 Skibby.

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »