Evaluering af de flydende fjordstier

Evaluering af de flydende fjordstier
Foto: Andreas Elkjær/INSP! Media

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Af Conny Probst

FREDERIKSSUND KOMMUNE: I foråret 2019 godkendte Fritids- og Kulturudvalget, at Frederikssund Kommune indgik i et samarbejdet med Nationalpark Skjoldungernes Land og Lejre Kommune om etablering og drift af ubemandede kano-udlånspladser ved Gershøj Kro og Selsø-Møllekrogen Bådelaug med i alt seks kanoer.

Planen var at etablere en “flydende cykelsti”, hvor borgerne og besøgende havde mulighed for gratis at låne specialbyggede kanoer til korte ture på fjorden. 

Fritids- og Kulturudvalget bevilligede 10.000 kroner til forberedelse af kanoerne og de ubemandede udlånspladser. Herudover blev det besluttet, at der kunne ydes tilskud til vedligeholdelsesudgifter det første år på op til 10.000 kroner. 

Herefter skulle projektet evalueres med henblik på  at vurdere, om Frederikssund Kommune fremover ville medvirke til projektet – og dermed til dækning af vedligeholdelsesudgifterne.

Ingen cykler
Projektet med at udviklet funktionsduelige og sikkerhedsmæssigt forsvarlige kanoer, hvorpå der kunne monteres en cykelanhænger, viste sig at være mere kompliceret en først antaget. Kano-projektet blev derfor først en realitet i foråret 2020 – og i en ændret udgave: ”Flydende cykelstier” blev ændret til “flydende fjordstier” og kanoerne blev uden mulighed for transport af cykler. 

Stor opbakning
Udgifterne til etablering af udlånspladser, indkøb af kanoer, sikkerhedsudstyr, GPS mv. blev finansieret af Nationalpark Skjoldungernes Lands budget – med tilskud fra Friluftsrådet. 

Projektet startede i foråret 2020 og har været en stor succes. Kanoerne har været brugt meget og af forskellige brugere. De lokale foreninger fortæller om en stor opbakning og glæde ved tilbuddet med kanoerne. 

Lokale B&B henviser deres gæster til tilbuddet, og Nationalparkens nyheder om kanoerne har fået stor opmærksomhed og positiv respons. 

Alle seks kanoer er udstyret med en GPS. Først og fremmest for at kanoerne kan spores, hvis de bliver efterladt et andet sted end på et af de to udlånspladser. Men GPS’erne giver også mulighed for at følge, hvordan kanoerne har være benyttet; ingen af kanoerne har været ude på øerne med adgangsforbud i fuglenes yngleperiode. 

Brugen af kanoerne holder sig i alt væsentlighed til vandet mellem Gershøj og Møllekrogen. 

Løbende vedligeholdelse
Der har været hærværk på kanoernes møntlåse i Møllekrogen. Derfor har Nationalpark Skjoldungernes Land foreslået, at kanoerne forsøgsvis i 2021 ikke har møntlåse. Det er lodsejerne enige i. 

I stedet for vil der blive påhæftet brugsinstruks på kanoernes sæder, så det sikres, at kanoerne og materiale lægges forsvarligt og ryddeligt tilbage på kano- udlånspladserne.

Ved sæsonens slutning manglede der seks padler, otte redningsveste til voksne, seks redningsveste til børn og seks øser, til en samlet værdi af 13.000 kroner.

Ifølge aftalen deles de løbende udgifter til vedligeholdelse mellem de tre parter. 

Nationalpark Skjoldungernes Land vurderer, at hvis hver af de tre projektpartnere stiller garanti for  maksimalt 10.000 kroner pr. år til dækning af vedligeholdelsesudgifterne, vil det være muligt at fortsætte projektet.

På det næste møde i Fritids- og Kulturudvalget taget man stilling til, om man ønsker at stille en garanti til dækning af eventuelle vedligeholdelsesudgifter i 2021.[/vc_column_text][vc_single_image image=”44498″ img_size=”800×400 pixel” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »