Et minde om Susanne

Et minde om Susanne

JÆGERSPRIS: Fra Annemette Aarøe, Historisk Forening i Jægerspris, har vi modtaget nedenstående mindeord:

Susanne Hesselkjær er død den 7. marts 2022. Der er rigtig mange, der vil savne hende i årerne der kommer. 

Susanne var en af personlighederne i Historisk Forening i Jægerspris. Hun var aktiv i foreningen siden år 2000. 

Da Susanne meldte sig under foreningens vinger, skete der noget helt nyt. Foreningens bøger blev sat op hjemme og nu kunne bogtrykkeren nøjes med at få en diskette med både tekst og billeder sat på rette sted. 

Dette er så i de sidste par år afløst af en luftbåren fil, som sendes afsted fra Sanne og hentes ned hos trykkeren. Der går så ca. en time, så har vi en bog retur til korrekturlæsning.

Sanne blev hurtigt den aktive redaktør på de bøger, der årligt blev skrevet og udsendt til medlemmerne og lagt til salg. Hun var den person, der kunne det job med at få billeder og tekst til at gå op i en højere enhed. Når andre havde fundet billeder og skrevet en tekst, så kom de skarpe øjne frem og der kom en grundig og fin kritik af, hvad var skrevet. Det blev rettet og teksterne blev sat op.

Susanne var altid meget omhyggelig og havde styr på alt, hvad der blev gjort i forenings arbejdet. En fast korrekturlæser på, hvad jeg skulle sende rundt. 

I 2018 ved foreningens 40 års jubilæum blev Susanne æresmedlem.

Når jeg tænker på de utallige mails og snakke med Sanne (min penneveninde) – kan jeg blive i tvivl om, hvad der nu skal ske med alle vore planer og tanker. 

Vi var på adskillige små udflugter rundt til vores gamle landsbyer. 

Sidst i Tørslev, hvor vi fik sat huse og gårde på plads og fotograferet. 

Sanne kunne ikke lide at skrive om alle de mange fæstegårde og deres slægter, der har været i Horns Herred. Så heldigvis tog andre sig af den opgave – men men hun skulle lige tjekke af på, om det skrevne nu også var rigtigt. For ellers kan man da ikke udgive. 

Hendes helt stor bog succes var naturligvis ”Landliggerne i Kulhuse”. Det var hendes faste holdepunkt og her blev samlet oplysninger og skrevet ned. Og bogen er fortsat til glæde for mange i området.

Hendes næste store ønske var at få sat bogen om Kyndby Huse sammen. Vi havde en god dag i Kyndby Huse og en god snak om redigeringen bogen. Desværre blev det hele forsinket af en covid 19, der kom helt på tværs og ødelagde planerne. 

Jeg kan kun håbe, at de gode folk i Kyndby Huse, vil følge op på det allerede indsamlede materiale og få sat en bog op. Det skylder vi Susanne.

Også Jægerspris Lejren kom på vores besøgsliste, en fin dag i Lejren med rundviser. Der ligger mange artikler om livet i lejren sammen med diverse billeder, der venter på at blive til en bog.

Sanne var et skridt foran hele tiden. hun sov ikke meget og når klokken var fire om morgenen sad hun ofte ved pc’enog redigerede. Så var der arbejde til os andre, når vi ellers kom op. 

Mit personlige venskab med Sanne var hendes store hjælpsomhed overfor mig, hendes paratviden og vores mange fælles interesser. Om foråret kom Sanne med ramsløg – nyplukket ved vejen til Vesterstrand, om sommeren kom der agurker og tomater i massevis, fra drivhuset, som Torben havde bygget. 

Der er et stort hul efter Susanne Hesselkjær og det bliver svært at fylde ud.

Lad os mindes Sanne med ære. 

Andre artikler fra denne uge

Husmændene på Egholmmarken


Af Historisk Vejleder for Nationalpark ”Skjoldungernes Land”Karl-Johan Rubæk Gershøj Havnevej 9 4070 Kirke Hyllinge KIRKE HYLLINGE: Efter Reformationen i 1536,

Læs mere »

Kropsfikseret læsning


Af kulturformidler Signe Schroll Feldmeier Frederikssund Bibliotekerne i samarbejde med eReolen LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et

Læs mere »