En årbog om Gerlev Mark

En årbog om Gerlev Mark
Stuehuset på Druedal, Hyllestedvejen 4, fra cirka 1908.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Historisk Forening i Jægerspris har afsluttet fire års intenst arbejde med landsbyen Gerlev.

Af Conny Probst

JÆGERSPRIS: “Sommerdage husker jeg som rigtig gode, på bare tæer ud ad markvejen på besøg hos nogle af parcelisterne”.

Det er blot et af mange minder fra ejendommene på Gerlev Mark. I dette tilfælde er der Ingelise Valbøl, der mindes tiden i Fodermesterhuset på Fagerkærsvej 1.

I både 2016, 17 og 18 handlede den årlige bogudgivelse fra Historisk Forening i Jægerspris om landsbyen  Gerlev og den del af Gerlev sogn, som hører under Gerlev Ejerlaug. Årets udgivelse, der er afslutningen på mere end fire års intenst arbejde, er på 85 sider med mange illustrationer og med fokus rettet mod det lokalhistoriske med lokaliteter og mennesker – fra 1900-tallet og helt op til vor tid.

”Gerlev Mark” fører læserne på en tur, der begynder med Fagerkærsvej, fortsætter forbi Druedal på Hyllestedvejen, videre til Hasselhøjgaard og slutter med Poppelhøj på Femhøjvej. Fra gammel tid et landbrugsområde med en række store og mindre enheder med tilknytning som fæsteejendomme under Jægerspris Gods.

Kviksølv, kartofler og ekstrem kulde

Blandt minderne fra Fagerkærsvej 2 kan man læse om frugtavler Aage Rugh, der erksperimenterede en del for at øge udbyttet og lette arbejdet.

Han indsprøjtede blandt andet kviksølvpræparater i træerne for at dræbe svampesporer – på trods af advarsler fra Statens plantepatologiske Forsøgsstation i Lyngby.

I nummer 3 flyttede en farverig familie ind i 1918, fortæller Else Tangø, hvis bedsteforældre og forældre  havde ejendommen frem til 1989.

– ”Inden kartoffeloptagningen kørte min far til Frederissund og ansatte nogle hold ”kartoffelkællinger” til optagningen. De havde krav på eftermiddagskaffe – og der kunne vi rigtig hævde os med sølvteskeer, damaskservietter og lækker hjemmebagt kage”.

Else Tangø mindes også en dag med ekstrem kulde.

– ”Da jeg kom på sogneskolen, var min skolevej cirka seks kilometer over markerne. Jeg husker specielt en dag, hvor det havde sneet hele natten. Der lå meterhøj sne. Jeg traskede afsted, men orkede næsten ikke at gå længere. Jeg lagde mig til sidst i sneen og fik senere at vide, at temperaturen var minus 25 grader. Jeg lå der meget længe, følte varme og faldt til sidst i søvn, men blev vækket af noget, der prikkede mig i ansigtet. Det var en krage. Den reddede mit liv,  ellers ville jeg være frosset ihjel. Jeg fik forfrysninger i fødderne, og midlet var at sætte dem i petroleum”. 

Foruden historier og masser af fotografier fra hver enkelt ejendom på Gerlev Mark kan man også læse om Horns Herred Husholdningsforening.

Bog nummer 44
En stor del af foreningens arbejde består i at efterforske udvalgte emner i lokalhistorien og derpå på samle alle resultaterne i små bøger.

Foreningen har udgivet en lang række bøger og hæfter om lokalhistoriske emner. Gerlev Mark er nummer 44 i rækken. Den kan købes via foreningens hjemmeside.[/vc_column_text][vc_single_image image=”41597″ img_size=”800×400 pixel”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »