DEBAT: Lad virksomheder selv vælge genbrugsplads

DEBAT: Lad virksomheder selv vælge genbrugsplads

LÆSERBREV
Af formand for Dansk Byggeri
Sjælland, Jesper Toftebjerg Andersen

 

I dag kan håndværksmestre og andre virksomheder selv vælge, om de vil benytte den kommunale genbrugsplads eller lave en aftale med en privat virksomhed, der henter og håndterer affaldet.
Mange store virksomheder vælger en privat, mens de mindre virksomheder, som ikke har ret meget affald, for det meste kører forbi en af de kommunale genbrugspladser.
Den mulighed vil politikerne på Christiansborg nu ændre på i en ny forsyningsstrategi, hvor de lægger op til, at virksomheder ikke længere må betale for at bruge den kommunale genbrugsplads.
Men det vil både blive for dyrt og for besværligt, hvis den lille håndværksmester skal tvinges til at få en privat virksomhed til at stille en container op og lave aftaler om afhentning, inden han kan gå i gang med at rive køkkenet ned hjemme hos fru Jensen.
Der er behov for, at mindre virksomheder forsat selv kan vælge, om det er den kommunale eller private affaldshåndtering, der passer bedst til deres behov.
Da vi har mange mindre virksomheder på Sjælland, håber jeg, at politikerne vil genoverveje den del, der gør det mere bøvlet for den mindre håndværksmester.
I stedet bør politikerne se nærmere på kontrollen. Nogle pladser kontrollerer og opkræver gebyr hos alle de virksomheder, som bruger genbrugspladsen, mens andre kommuner ikke fører kontrol, og derfor også lader virksomheder, der ikke betaler, bruge pladsen.
Der bør være ens kontrol på alle landets pladser, så alle – såvel udenlandske som danske virksomheder – betaler for at aflevere deres affald.

Andre artikler fra denne uge