De lever efter permakulturens principper

0

Stine Krebs og hendes mand – alias ”Permarødderne” – har etableret en crowdfundingkampagne for at få mulighed for at etablere et bundække med spiselige, flerårige afgrøder under de træer, de har plantet.

SKIBBY: Foreningen Skovvirke arbejder for at etablere og drive seks selvforsynende og erhvervsdrivende smålandbrug på i alt 11 ha jord, forpagtet af det økologiske landbrug og storkollektiv Svanholm Gods. 

– Landbrugene baserer sig på skovlandbrug, hvor udbyttet udgøres af frugt, nødder, bær og flerårige grøntsager, fortæller Stine Krebs, der siden efteråret 2018 har boet i området med sin mand, Morten Dorph-Jensen og deres tre drenge.

Dyrkningsformen overflødiggør jordbearbejdning, og samlet set forventes det, at landbrugene vil lagre omkring 10 tons CO2 pr. ha. om året hen over landbrugenes første 70 år. 

Kulstoffet bindes i jorden og i træernes ved – samt i husene, der bygges af lokale naturmaterialer. 

Permakulturlandbrug
Beboerne på landbrugene vil leve af stedets ressourcer uden brug af fossile brændsler og inden for det økologiske fodaftryk, der er til rådighed pr. verdensborger. 

– Stedet skal være et eksperimentarium for permakulturlandbrug med praksis, forskning, formidling og politisk arbejde, forklarer Stine Krebs. 

– Vi ønsker at demonstrere permakulturlandbruget som et bud på fremtidens bæredygtige landbrug, hvor selve dyrkningsformen bidrager til at modvirke klimaforandringerne og genopbygge naturressourcerne. 

Alle familier i Skovvirke har deres egen virksomhed og 1.5 hektar, som de opdyrker fra bar mark. 

Permarødderne
– Da vi kom hertil for tre år siden, etablerede Morten og jeg firmaet permarødderne. Indtil nu har vi plantet mere end 2.000 træer og buske som produktion og læforhold, fortæller Stine Krebs.

 – Både bogstavligt og billedligt talt er vi i gang med at slå permanente rødder i Skovvirke gennem permakulturens principper.

  Vi ønsker et liv i harmoni og at drive et landbrug, hvor vi kan være med til at gøre noget godt for jorden. Vores drivkraft er i høj grad nysgerrighed og lysten til at lære af og om naturen.

​- Mens vi etablerer vores landbrug, arbejder Morten ved siden af som selvstændig tømrer, og jeg laver grafiske tryk inspireret og skabt med planter og svampe fra Svanholm skov og  Skovvirke. 

– I løbet af de næste to år, håber vi på at kunne have en reel indtægt på salg af råvarer fra vores skovhave, rundvisninger og kurser.

Gennem Coop crowdfunding håber Permarødderne at samle 25.000 kroner ind til at etablere produktionen af flerårige grøntsager i deres økologiske skovlandbrug. 

Pt. er der kommet 15 procent af det ønskede beløb ind. Kampagnen slutter om en måned.

Deltag i debatten
Share.

About Author