Bylaug fylder 40 år

0

VEJLEBY: Længst væk fra Frederikssund mod sydvest ligger én af kommunens mindste landsbyer. Gennem en årrække har den  haft stigende betydning for trivsel og fællesskab i det lidt fjerne hjørne.

Den 19. september fejrer Vejleby Bylaug sin 40 års fødselsdag. Det sker med fest og farver, underholdning og fællesskab i det fri, fortæller formand Lene Ottesen.

– Vi er et aktivt Bylaug. Vores lille by består af 68 huse, men vi har cirka 100 medlemmer dvs. husstande, så vi rækker langt ud over landsbyens grænser. Det må skyldes, at vi gør noget godt. 

– Vi har højt til loftet og alle meninger tæller – også dem hos de få, der ikke ønsker at være med. Vi ved, at vi altid kan lære noget nyt, være lidt mere tænksomme, og så lige kigge på os selv igen. Det er ganske sundt. Det er, hvad fællesskabet handler om.

Et bylaug startet op i 1980. Lene og bestyrelsen – i alt fem medlemmer valgt for to år – er taknemlige:

– Tak til jer, der for så længe siden tog initiativ til dette fællesskab. Tak for de traditioner, I har givet videre, fra før vi var til. Høstfest blandt andet, som vi nu kalder Bylaugsfest, da vi ikke længere er så mange bønder herude. Tak for, at I har givet os muligheden for at have et fællesskab. 

– På trekanten midt i byen fejrer vi de 40 år, og alle med tilknytning til landsbyen er velkomne. 

Bylauget spenderer, så fra klokken 14 til 17 bliver der liv, fest og farver på det grønne areal. Viceborgmester Tina Tving Stauning kommer og taler. 

– Vi har sørget for pølser, underholdning med familie-klovn, fællessang, kaffe og kage og en hoppeborg til børnene, fortæller formanden.

Masser af aktiviteter
Aktiviteterne i Vejleby Bylaug er mangfoldige: Vandreture i lokalområdet med madpakke, ture på Pontoppidan ruten og årlig Bylaugsfest med levende musik.

– Sejlture på Isefjorden med Bådelauget og Sankthans er begge glimrende eksempler på lokalt samarbejde. Og Hammergården lægger venligt jord til, når børnenes drager til oktober skal i luften. 

– Og så vores store succes: På 10. år har vi hvert år ni faste filmaftener og en børnefilm-eftermiddag. Der er altid fællesspisning først, så lidt kaffe og kage. 

– Det hele er præget af fællesskab, og alle hjælper til. I det hele taget er vores Vejleby et levende og aktivt sted at være. Et rigtigt åndehul: Verdens navle.

Deltag i debatten
Share.

About Author