Brug foråret på en kunstrejse rundt i Fjordlandet

Brug foråret på en kunstrejse rundt i Fjordlandet
Kunstneren H. A. Brendekilde var inspireret og tiltrukket af Fjordlandets landskab og natur. Dette motiv er fra Jyllinge.

HORNSHERRED: Ifølge den lokale kunsthistoriker, Ida Lehrmann Madsen, er det oplagt at bruge foråret til at dykke ned i historien bag nogle af dansk kunsthistories mest bemærkelsesværdige kunstnere, der har boet ved Roskilde Fjord. Fx via en ny lokal kunstguide eller i pinsen, hvor kan man gå på opdagelse i over 100 udstillinger på Midt- og Vestsjælland, når den årlige kunstfestival ”Kunst i pinsen” løber af stablen.

I kunstnerens fodspor

En ny guide giver mulighed for at følge i kunsternes fodspor langs Roskilde Fjord.
Oplev naturen, landskaberne og byerne langs fjorden med kunstens øjne.

Brug foråret til at følge med den lokale kunsthistoriker, Ida Lehrmann Madsen, i fodsporene på nogle af kunsthistoriens største kunstnere, som har boet ved Roskilde Fjord eller været draget af fjordlandskabet.
Ida Lehrmann Madsen fortæller:

– Landskaberne omkring Roskilde Fjord er helt særlige. Nogle steder er det fladt, andre steder kan man komme lidt op i højden og se over skiftevis marker, skove og fjorden. Dertil er der flere små og store byer langs fjorden, og alt dette har i mange hundrede år lokket kunstnere til området. Fjorden er også i sig selv kunstnerisk interessant, fordi vandet spejler himlen og dermed bidrager til en kraftigere lysvirkning i området.

Stor naturalist

Fra L.A Ring til Vilhelm Hammershøi er paletten farverig, når det gælder de kunstnere som er blevet inspireret og tiltrukket af Fjordlandets landskab og natur. Fx i Roskilde, hvor mange kunstnere igennem tiden har boet og været tiltrukket af den historiske bymidte og den meget bakkede by med flere gode udsigter over fjorden.
En af de vigtigste kunstnere, som har haft bopæl i Roskilde, er L.A. Ring (1854-1933). Efter at have boet flere andre steder på Sjælland, flyttede Ring, hans hustru Sigrid og deres tre børn til Roskilde i 1914.
L.A. Ring er en hovedskikkelse i dansk kunsthistorie som naturalist, realist og symbolist.

Også selveste maleren Vilhelm Hammershøi (1864-1916) har også bevæget sig i Fjordlandets landskaber og især i Gundsømagle, hvor han kom som ung

I Ida Lehrmann Madsens guide er der også malerier af fortidsminder og kalkmalerier og guiden er lavet således, at man kan se malerierne samt et foto af motivet, som det ser ud i dag og selv besøge stederne.

Find den fulde guide her: www.visitfjordlandet.dk/i-kunstnernes-fodspor-langs-roskilde-fjord/

Andre artikler fra denne uge