Bog om en forsømt barndom

0

Af Conny Probst

FREDERIKSUND KOMMUNE: Den 19. april kan Jan Vogel, der bor i Frederikssund, føje endnu en titel på sit visitkort: Forfatter. 

I forvejen står der: Børnehjemsbarn, politisk aktiv, skakspiller, tidligere misbruger og svagtseende. 

Jan Vogel har tidligere arbejdet 25 år i et skånejob som receptionist og radiostudievært i Folkebevægelsen mod EU. Han har undervist i skoleskak og er desuden far til to sønner. 

Og sidst, men ikke mindst, kan han takke sin samlever gennem 44 år for, at der også står “mønsterbryder” på  visitkortet. 

Medio april udkommer hans 220 sider lange bog “Fra svigt mod anerkendelse” med undertitlen ”Den forsømte barndom”  på Forlaget Mellemgaard.

Den beskriver livet på et børnehjem set indefra. Jan Vogel og halvsøsteren blev anbragt på børnehjemmet ”Skovlyst” under Kong Frederik den 7.’s Stiftelse på Jægerspris Slot. 

Jan Vogel kom på Skovlyst direkte fra Rigshospitalets fødeafdeling og blev udskrevet som 17 årig direkte  til socialkontoret og forblev ufaglært.

Han kom aldrig hjem til en kernefamilie. Ikke før han selv blev familiefar.

Tæt på moderen
– Gennem mange af årene på børnehjemmet tænkte jeg på, om jeg mon kom hjem, men ikke så meget på hvornår, fortæller Jan Vogel.

– Jeg havde jo min mor boende kun tre kilometer væk. Hendes problem var, at hun ofte var syg med migræne. 

– Egentlig ved jeg ikke, hvad hun fejlede. Men jeg syntes ikke, det var grund nok til, at min søster og jeg skulle langtidsanbringes.

– Endelig fik min mor etableret en familie med hus, kun et par kilometer fra Skovlyst. Men vi havde det jo fint, der hvor vi boede, sagde hun.

Bogen handler også om andre børn, der ikke fik deres naturlige plads hos deres biologiske familie.

– Jeg har flere gange været i tvivl om, hvorvidt jeg skulle lave bogen. Tilblivelsen har strakt har strakt sig over fem år. Det har været en lang proces, siger Jan Vogel.

Deltag i debatten
Share.

About Author