Bevar forsvarsforbeholdet

0

LÆSERBREV

Af Erik Andersen
Højdevej 6a, Skibby
Enhedslisten

Den 1. juni skal vi til folkeafstemning om at afskaffe EU-forbeholdet om forsvar.

Ja-siden udnytter den forfærdelige situation i Ukraine og vores uro og usikkerhed til at overtale os til at opgive vores forsvarsforbehold. Det er ikke i orden.

Forbeholdet har ingen som helst betydning for vores mulighed for at forsvare os. Den opgave er forankret i de enkelte landes forsvar og i NATO-samarbejdet. EU’s militære samarbejde handler slet ikke om territorialforsvar. EU’s militære missioner foregår rundt i hele verden. Der er ikke krav om FN-godkendelse af aktionerne. Mange af dem ønsker Danmark ikke at være en del af.

Hvis vi opgiver vores forbehold, forpligter vi os til flere militærudgifter og oprustning. EU-landenes forsvarsudgifter er allerede fire gange så store som Ruslands forsvarsudgifter, og NATO’s forsvarsudgifter er 20 gange så store som Ruslands. Det er ikke oprustning, vi mangler i forhold til Ukraine.

En ny rystende melding kom fra kommissionsformand Ursula von der Leyen: Et flertal af EU-landene skal i fremtiden bestemme den militære EU-politik. Det budskab kom på en konference den 9. maj om fremtidens union. Hun åbner for, at traktaterne skal ændres, hvis det vurderes nødvendigt.

Danmark og nogle andre EU-lande har sagt fra over for ”uovervejede forsøg på traktatændringer”, men hvor den diskussion ender, ved vi ikke.

Med forsvarsforbeholdet har vi garanti for at Danmark ikke bliver presset med i militære missioner udenfor EU, som vi ikke ønsker at være en del af.

Jeg stemmer nej til at opgive forsvarsforbeholdet.

Læserbreve

Share.

About Author

Avatar photo