Åbent brev til medlemmerne af byrådet

Åbent brev til medlemmerne af byrådet

Af Ole Peltola
Muslingevej 7, Jægerspris

Kommunen får – ifølge sn.dk – fire uger til at svare Ankestyrelsen, om kommunens praksis er indenfor lovgivningen.

Ankestyrelsen forlanger af egen drift en forklaring på overskrifterne i pressen, hvor Frederikssund kommune beskyldes for at forsøge at presse en fødsel hurtigere i gang i forbindelse med en tvangsfjernelsessag.

Men det er ikke kun et forsøg på at fremskynde fødslen, man har hørt om i pressen. Man har også hørt om mors og babys “indespærring” uden mulighed for at få besøg – både på fødegangen og i en plejefamilie – hvilket eksperter klart har benævnt som en ulovlig instruks fra kommunens side, fordi der er tale om en medarbejders forsøg på at “styre” mor og baby uden en formel afgørelse.

At Ankestyrelsen kommer på banen igen skyldes nok, at Frederikssund kommune i 2019 var igennem en proces, hvor Ankestyrelsens Task Forcegruppe heglede visse af kommunens procedurer igennem, og nu vil man formodentlig se, hvordan kommunen har fulgt op.

Med den åbenhed, som mor har lagt for dagen, er mange detaljer allerede kommet frem.

Nogle vil hævde, at det jo kun er set fra mors side, hvilket ikke er helt rigtigt, for selv kommunen har været ude at forklare sig i et “genmæle” – et skridt som ellers er uhørt i forbindelse med en personsag.

Kommunen har på den måde været tæt på kanten af deres tavshedspligt, og også derfor er Ankestyrelsens indtog på scenen af stor vigtighed, så vi kan få garanti for, at borgernes retssikkerhed ikke er truet.

At tvangsfjerne et barn kan være en meget fornuftig mulighed, men reglerne blev skærpet i 2020, så nu skal der både foreligge en faglig vurdering på baggrund af en fyldestgørende undersøgelse og en faglig udredning i forhold til om en mindre indgribende indsats kan være en løsning.

Har kommunen gennemført de to ting, inden deres dom faldt? Ikke ifølge mors advokat, men nu får vi vel Ankestyrelsens vurdering, og derved får byrådet en gylden chance for at få kigget grundigt på kommunens stærkt kritiserede procedurer i sager, hvor borgere anmoder om støtte og hjælp.

Så derfor kære byrådsmedlem.

Vil du være med til at sikre, at Ankestyrelsen får et usminket svar fra kommunen? Det vil være et godt statement og et signal om, at byrådet endelig tager fat på at få reformeret kommunens procedurer til borgernes bedste?

Er det noget, du vil gå ind i?

Andre artikler fra denne uge

Cirkelrund sejr


Kultur- og havnebadet ved Tippen i Frederikssund åbner søndag 2. juni. Af journalist Tomas Skov FREDERIKSSUND KOMMUNE: Idéen om et

Læs mere »