Tre planter, der kan sankes i naturen lige nu

Tre planter, der kan sankes i naturen lige nu
Ramsløg

NATUREN: Det gode vejr er en perfekt anledning til at gå på jagt efter vilde spiselige planter i den danske natur.

– En sanketur i naturen er en sjov aktivitet for alle, fortæller Marianne Krag Petersen, der er naturvejleder i DN, Danmarks Naturfredningsforening.

Herunder har hun udvalgt tre eksempler på ting, man kan sanke lige nu.

– Medbring en bog eller vores sankeguide og en god håndfuld respekt, når du går på plantejagt. Og tag kun det, du skal bruge. Planterne kan nemlig også være levesteder for insekter eller mad til andre dyr.

Sankeguide

DN har samlet de bedste tips og tricks til din sanketur i vores sankeguide.

Her får man også opskrifter og flere eksempler på spiselige planter.

Ramsløg

Udseende: Ramsløg kan blive omkring 20-40 cm høj. Den har grønne ellipseformede blade og hvide blomster.

Sted: Man kan finde ramsløg i det meste af landet. De vokser både i løvskov, hegn og byer for eksempel i parker.

Sæson: Fra marts til juni.

Smag: Ramsløgsbladene smager af hvidløg og lidt af ærter. Det er de spæde blade, man plukker i foråret, som smager bedst.

Brug: Ramsløg kan bruges i wokretter, som grøntsag, som krydderurt, og man kan tørre den til senere brug. Ramsløgspesto er en klassiker, man skal prøve.

Forvekslingsmuligheder: Ramsløg kan forveksles med den giftige liljekonval og høsttidløs.

Vær opmærksom på: Da indholdsstofferne i frøkap-
slen ikke er analyseret, anbefales det kun at spise frøkapslen i små mængder.

Bonusinfo: Ramsløgene er utroligt rige på C-vitamin – faktisk endnu rigere end citron.

Skovsyre

Udseende: Skovsyre er kendetegnet ved de kløverlignende blade og den langstilkede hvide blomst.

Sted: Skovsyre er almindelig i det meste af landet. De vokser ofte i stort tal i skyggen på muldjord, og findes for eksempel i parker og skove.

Sæson: Medmindre der er meget frost, kan man finde skovsyre hele året. Planten blomstrer april-maj.

Smag: Skovsyre smager syrligt. Den syrlige smag er kraftigst i foråret.

Hvad kan den bruges til: Skovsyrebladene er lige til at smide i salaten, og så gør de sig rigtigt godt som pynt på eksempelvis smørrebrød.

Forvekslingsmuligheder: Skovsyre kan forveksles med kløver, når den ikke blomstrer.

Vær opmærksom på: Indtag af store mængder skovsyre kan give opkast, da skovsyre har et højt indhold af oxalsyre.

Bonusinfo: Skovsyre er rig på C-vitamin.

Stor nælde

Udseende: Stor nælde, også kaldet brændenælde, kan blive omkring 80 cm høj. Den kan kendes på sine savtakkede blade, som har små brændehår. Bladene sidder overfor hinanden i par langs nældens stilk.

Sted: Den store nælde kan findes overalt, hvor der er rigeligt med næring i jorden. Den findes i hegn, grøftekanter, skove, skovbryn, langs hække, på enge, ved vandløb og søer og især i udkanten eller langs buskadser.

Sæson: Marts til juni.

Smag: Brændenældesmagen er en smule spinatagtig, men der er mere bid i dem i tilberedt tilstand end spinat. Det er de friske skud, som er mest velegnet til at spise.

Brug: Bruges i retter, hvor man ellers ville have brugt spinat. Prøv nælden i supper, omelet eller te. Brug kun toppen af planten – inden den begynder at blomstre.

Forvekslingsmuligheder: Stor nælde har ikke nogen umiddelbare forvekslingsmuligheder.

Vær opmærksom på: Hvis man rører bladene, trænger hårene gennem huden og knækker, hvilket giver en brændende smerte. Brug handsker og en saks, når du plukker bladene. Ved at overhælde bladene med kogende vand, fjernes giftstofferne, og de holder op med at brænde.

Bonusinfo: Brændenælder har et højt indhold af protein, mineraler og A- og C-vitamin.

Andre artikler fra denne uge