Glarmesterparret har guldbryllup

Glarmesterparret har guldbryllup

Af Conny Probst

SKIBBY: Datoen den 9. betyder noget særligt for Erik og Grete Vinholt, der den 9. november kan fejre, at de har været gift i 50 år. 

– Vi blev kærester den 9. marts, ringforlovet den 9. maj og gift den 9. november, fortæller Grete Vinholt. Så det er nemt at huske.

Erik Vinholt stammer fra Hammel i Jylland, mens Grete er født og opvokset i Roskilde. Efter endt soldatertjeneste kom Erik Vinholt i glarmesterlære i Roskilde, hvor søsteren boede. Grete var i kontorlære hos Ledreborg Tømmerhandel. 

De mødtes til et bal på Fjordvilla ved siden af Roskilde Domkrike , dansede – og forelskede sig i hinanden, da de var henholdsvis 23 og 18 år.

Brylluppet blev holdt hos Gretes forældre i Gevninge, og parret flyttede ind på førstesalen, der bestod af to værelser og en gang – som Erik Vinholt og svigerfaderen  hurtigt fik omdannet til et lille køkken.

– Vi skar hul i taget og lavede en lille karnap af transportkasser til glas, fortæller han.

I december 1970 blev sønnen Leon født, og i sommeren 1971 købte den lille familie et husmandssted i Venslev til 97.500 kroner. Deres anden søn Bjarne blev født i oktober 1975.

– Erik kunne ikke komme langt nok ud på landet. For mig var det grusomt langt ude, fortæller hans kone.

Skibby Glarmesteren

I januar 1972 blev Grete Vinholt hjemmegående dagplejemor, og i januar 1973 besluttede Erik Vinholt at blive selvstændig glarmester. Parret lejede sig ind i et lille værksted i en baggård på Hovedgaden 17 i Skibby. Fire år senere købte de deres nuværende hus på Hovedgaden 2D. Et parcelhus med butikslokale (som i starten også fungerede som lager) og en stor garage, som blev indrettet til værksted. Et par år senere byggede de et lille værksted udenpå. Skibby Glarmesterens 220 kvadratmeter store hal blev opført i slutningen af 1980’erne. Da var Grete Vinholt for længst holdt op med at være dagplejemor og koncentrerede sig i stedet om firmaets regnskaber.

Parret har udlært fire lærlinge, heriblandt deres egne drenge.

– De har selv valgt det. Vi har aldrig presset på, fortæller Grete Vinholt.

Da Erik Vinholt gik på pension, blev firmaet omdannet til et anpartsselskab, der ejes af Grete og de to sønner. Erik Vinholt går stadig til hånde i firmaet, mens Grete passer butikken, tager telefonerne, bestiller varer mv. på fuld tid. Hun har lovet sønnerne at sig til et par år før, hun stopper.

– Vi skifter bilruder, energiruder i folks huse, laver badeværelsesløsninger med glas, spejle til badeværelset, indramninger osv., fortæller hun. 

En tæt familie

En ting, som er meget vigtig i parrets liv, er nærheden med drengene og deres familier.

– Vi ser dem komme glade ind ad døren hver morgen. De bor begge i byen, så vi har både svigerdøtre, de fem børnebørn og to oldebørn i nærheden. Vi er en meget tæt familie, siger de.

Guldbrylluppet fejres med morgenkaffe. Og med besøg af brassbandet Svogerslev Hornorkester, hvor Birte Vinholt har spillet flygelhorn i over 25 år.

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »