10 råd til at nedsætte varmeregningen

10 råd til at nedsætte varmeregningen
- fra Videnscentret Bolius.

ENERGI: Det kan betale sig at lave energiforbedringer, medmindre man allerede bor i en bygning med et meget lavt varmeforbrug.

I de fleste tilfælde sparer man mere på varmeregningen, end det koster at låne til forbedringerne.

En af de bedste, hurtigste og mest effektive måder at mindske varmeregningen på er at sænke temperaturen indenfor. En tommelfingerregel er, at man kan spare fem procent på varmeregningen for hver grad, man sænker temperaturen.

Tager man et par sutsko og en varm trøje på i fyringssæsonen, er det nemmere at skrue en grad eller to ned for varmen. Udover at spare penge, sænker manogså forbruget af CO2, når manbruger mindre varme.

Sænk dog ikke temperaturen til under 18 grader, da det kan give problemer med fugt og mulig skimmel. Og hold helst den samme temperatur i alle rum.

Herunder har Videnscentret Bolius en række gode råd til at sænke varmeregningen.

Efterisolér på loftet

I en dårligt isoleret bygning forsvinder en stor del af varmen ud gennem taget.

Det er relativt nemt og billigt at isolere, hvis bygningen har et uudnyttet loft, hvor man blot kan lægge isoleringsmaterialet direkte mellem og/eller ovenpå spærene.

På mange lofter ligger der i forvejen isoleringsmåtter eller lignende. Men det kan som regel godt betale sig at gøre isoleringslaget tykkere, hvis der kun er 100-175 mm isolering i forvejen. Det anbefales at lægge op til 300-400 mm isolering i alt, hvis der er plads.

Efterisolér bygningens ydervægge

Er boligens ydervægge kun isoleret lidt, eller måske helt uden isolering, er der rigtig mange penge at spare ved at isolere dem.

Metoden afhænger af, hvordan bygningen er opført.

Efterisolér
boligens gulve

Mange kender følelsen af et koldt gulv. Det kan du undgå ved at isolere. Det er lettest at efterisoleret gulvet, hvis der er kælder eller et gulv mellem to etager.

Efterisolér kælderen

Hvis kælderen bruges til opbevaring, bør man efterisolere den og holde den opvarmet for at undgå fugtproblemer.

Hvis kælderydervæggene holdes adskilt fra jorden udenfor med et lag isolering, bliver de varmere, og på den måde kan problemer med kondens undgås.

Det anbefales ikke at isolere kælderydervægge indefra, da det giver stor risiko for fugt.

Efterisolér
varmerørene

Hvis boligen har kælder ellerskunrum, løber der ofte en del synlige rør her, som transporterer varmt vand frem til boligens radiatorer og vandhaner.

Det er både nemt og hurtigt at isolere rørene, så man slipper for varmespild. Det samme gælder synlige rør omkring varmekilde og varmtvandsbeholder.

Man kan købe rørskåle i et lokalt byggemarked, som blot skal skæres til, sætte omkring rørene og tape sammen. Brug så tykke rørskåle som muligt. De koster ikke meget mere, og skal nok spare sig hjem i løbet af en rimelig kort periode.

Udskift eller
renovér vinduerne

Ældre vinduer er ofte årsag til et stort varmetab på grund af ringe isoleringsevne. Der er ingen tvivl om, at vinduer med kun et lag glas isolerer dårligt, men heller ikke almindelige termoruder holder nær så godt på varmen som moderne energiruder.

Så hvis boligen har vinduer, der er 15 år gamle eller ældre, kan man være ret sikker på, at der er penge at spare på varmen ved at udskifte vinduer eller ruder.

Ofte er det mest fordelagtigt blot at udskifte ruderne, da det er dem, som giver kuldebroen. Hvis selve træet eller vinduesrammen er gode nok, er der ingen grund til at udskifte dem.

Gør boligen tæt

Selvom boligen er velisoleret, kan der godt være problemer med træk og kulde.

Der kan nemlig trænge rigtig meget varme ud og kulde ind gennem revner og sprækker i en bygning. Det er derfor meget vigtigt at få lukket eventuelle utætheder. Det kan være utætte fuger omkring et vindue, utætheder mellem loft og ydervæg, utætheder omkring brændeovnens skorstensrør eller utætheder omkring kabler og rør.

Udluft boligen uden at spilde varme

Det er vigtigt at lufte ud, så boligen har et godt indeklima.

Samtidig går der meget varme til spilde ved udluftning. Derfor er det vigtigt at lufte ud på en hensigtsmæssig og energiøkonomisk måde.

Man bør fikke lade vinduer eller døre stå åbne i lang tid, når det er koldt udenfor. På den måde får du kølet lofter, vægge og gulve ned, og der går meget energi til at varme dem op igen. I stedet bør man lufte ud flere gange om dagen med gennemtræk i kort tid. Det vil også erstatte den vandmættede luft med en mere tør luft, som er billigere at varme op end vandmættet luft.

Er bolig er tæt og velisoleret, kan man spare yderligere på varmen ved at installere et ventilationsanlæg med varmegenvinding.

På Bolius.dk kan man læse en mere detaljeret beskrivelse af de forskellige energibesparende metoder.

Energi

Andre artikler fra denne uge

Fårets Dag


Valnøddegården er den eneste gård i Nordsjælland, der har åbent på Fårets Dag. Af journalist Conny Probst SKIBBY: Lørdag den

Læs mere »

Havdal


Af journalist Conny Probst JÆGERSPRIS: På gården Havdal, hvor historie og natur mødes, tager kunstneren Jette Ellgaard og hendes far,

Læs mere »

Haveaffald


Som haveejer er man selv ansvarlig for at komme af med sit haveaffald.   Af journalist Conny Probst HUS OG

Læs mere »