Venslev Kulturhus løfter sløret for det kommende oplevelsesmuseum

Venslev Kulturhus løfter sløret for det kommende oplevelsesmuseum
Ole Toftegaard, formand for Venslev Kulturhus, hænger er foto op bag den gamle vægt.

Af journalist Conny Probst

VENSLEV: Fredag den 9. februar åbner Venslev Kulturhus for en spændende udstilling i caféen hos Venslev Høkeren.

Her løfter man nemlig sløret for, hvad det kommende oplevelsesmuseum kommer til at indeholde.

Der ver tale om en smagsprøve på 100 års købmandshistorie i Venslev, og det bliver til at få et indblik i, hvad der senere kommer til at være i de 500 kvm. ledige lokaler bag Høkeren.

Ud over plancher og udgivelser, der beskriver historien, er der på udstillingen fysiske ting som for eksempel en vægt til prisudregning, når der blev solgt sild fra tønden og andre løsvarer.

I det samme lokale var der udstillinger arrangeret af købmanden i 1984. På den første udstillede søskendeparret Syberg keramik og billeder. På den anden var det kreative Herdis Dam fra Lindegården, der udstillede med væv og kunstværker. Det vises der eksempler på.

Der bliver mange lokale historier, der skal fortælles, når der bliver skaffet fondsmidler til bygningsrenovering og købmandsmuseum med leg og læring.

Startskud til foråret

De første midler til det kommende museum er allerede på vej.

Det betyder ,at den første del af projektet allerede kan gå i gang i løbet af foråret.

Foreløbig er der givet tilsagn om støtte med landdistriktsmidler, som kun mangler sidste godkendelse fra Plan- og Landdistriktsstyrelsen.

Herudover er der tilsagn om støtte fra Frederikssund Kommune.

Sammen med egenfinansiering giver det mulighed for at sætte projektet i gang.

De fleste nulevende i Venslev ved, at prins Henrik har besøgt Venslev og fået rundvisning og kong Frederik X har været i Venslev flere gange.

Men man mangler at få besøg af dronning Mary og håber at kunne lokke hende til byen, når Kulturhuset om et par år kan åbne dørene til de kommende museums- og udstillingsaktiviteter.

På åbningsdagen den 9. februar klokken 16 til 17 vil der være fortællere, som kan uddybe planerne.

Cafeen er åben. Udstillerne håber også at få nye medlemmer til kulturhuset. Medlemsskab er gratis.

– Måske kommer der også gæster, der har supplerende fortællinger. Dem samles der på, fortæller Ole Toftegaard, der er formand for Venslev Kulturhus.

Andre artikler fra denne uge

Husmændene på Egholmmarken


Af Historisk Vejleder for Nationalpark ”Skjoldungernes Land”Karl-Johan Rubæk Gershøj Havnevej 9 4070 Kirke Hyllinge KIRKE HYLLINGE: Efter Reformationen i 1536,

Læs mere »

Kropsfikseret læsning


Af kulturformidler Signe Schroll Feldmeier Frederikssund Bibliotekerne i samarbejde med eReolen LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et

Læs mere »