Ved du heller ikke, hvad Skibby Aktive for Fjordlandet laver?

Ved du heller ikke, hvad Skibby Aktive for Fjordlandet laver?
Medlemmer af Skibby Aktive for Fjordlandet. Foto: Camilla Hultén

[vc_row][vc_column][vc_column_text]220 frivillige, ni udvalg og læssevis af udviklingsopgaver er fundamentet for den aktive forening, der huserer i den midterste del af Hornsherred. 

FJORDLANDET: Men spørger man folk på gaden i Hornsherred, hvem Skibby Aktive for Fjordlandet er, og hvad de laver, så er svaret ofte: “ – Ja, dem har jeg hørt om, men jeg ved ikke, hvad de laver, fortæller formand for foreningen, Morten Kremmer. 

– Vi ved jo godt, at kommunikation af, hvad vi laver, og hvorfor vi gør det, er det allervigtigste for at skaffe nye aktive eller støttende medlemmer samt opbakning fra Frederikssund Kommune. 

– Men samtidig er det også det sidste, vi kan bruge vores ressourcer på. Det vigtigste er jo, at vi laver noget, der udvikler området. 

– Folk ved bare ofte ikke, at det er os, der står bag. De tror, det er kommunen. Men kommunerne har ikke længere nok ressourcer til at drive udviklingen selv. Det er derfor, vi er her og har været her de sidste fem år. Vi ved godt, at vi også selv må gøre noget, indrømmer formanden. 

Lokale initiativer fremmer udviklingen
Lokal agens er et fænomen, der i øjeblikket spreder sig i mange landområder. Et fænomen, der er direkte afledt af den heftige centralisering, der har fundet sted over hele Danmark de seneste mange år, hvor skoler lukker og offentlige tilbud kun kan fås i de større byer.

 Et godt eksempel på lokal agens er Cold Hawaii i Klitmøller. Her var egnen på vej mod affolkning, men så satte egnens folk og tilflyttere ind og har skabt et særligt miljø og en særlig fortælling omkring surfing. Nu oplever egnen stor tilflytning, og turister fra hele verden valfarter til området.  

– Som landområde har vi nogle andre kvaliteter end byerne. Det er det, vi skal have frem i lyset og understøtte udviklingen af. 

– Før de seneste 20 års centralisering var det nok med et landsbyarrangement i ny og næ, fordi man også mødte hinanden hos købmanden og i den lille landsbyskole. 

Men den udvikling, der i dag skal til for at afbøde decideret afvikling og give grobund for stærke fællesskaber, er noget mere.

– Derfor er det da efterhånden også ved at gå op for vores kommune, at de skal være glade for os, fortæller Morten Kremmer med et smil. 

– Men de er først lige ved at blive gearet til at understøtte sådan et initiativ som Skibby Aktive for Fjordlandet. 

– Det er de ikke alene om. Masser af kommuner har fine visioner om at understøtte frivillighed, men forstår ikke, at frivillighed for længst er meget mere end at finde et egnet lokale til strikkeklubben. 

– Os, der er frivillige i Skibby Aktive for Fjordlandet, bruger jo vores professionelle kompetencer til at udvikle lokalområdet på frivillig basis. Og hvilken støtte er det så lige, vi har brug for? Det har vi en god kommunikation med kommunen om nu. 

Et samarbejdsforum
Men hvad er det så, foreningen laver? På deres hjemmeside beskriver de det sådan: ”Skibby Aktive for fjordlandet er et samarbejdsforum, hvor områdets frivillige ildsjæle mødes og drøfter idéer, der kan omsættes i konkrete udviklingsinitiativer”. 

”Skibby Aktive for fjordlandet er en forening, der meget gerne indgår i samarbejde med andre initiativer der også ønsker udvikling af nærområdet. Det er et vigtigt mål for foreningen at fremme alle former for dialog mellem Frederikssund Kommune og lokalområdet, så de mange initiativer kan blive værdiskabende både for nuværende og kommende beboere. Men det er naturligvis blot en vision”. 

Hvordan omsættes den vision, og hvad omsættes den til? 

– Til utroligt meget forskelligt, svarer Morten Kremmer. Det er jo lige fra, at vores infrastrukturudvalg hjælper en kvinde, der er træt af at snuble over en flise, der stikker op på hovedgaden i Skibby. Og som ikke aner, hvem hun skal ringe til i kommunen. Til at vi har lavet et stort projekt i form af en smuk kvalitetsbørnebog, der er trykt og uddelt i 12.000 eksemplarer og er med til at gøre opmærksom på vores smukke område. 

– Vi støder faktisk ind imellem på turister, der har bogen, og som bruger den som udgangspunkt for deres besøg. 

– Og så er det lige fra vores forskønnelsesudvalg, der på bedste guerilla gardening vis (red. private spreder frø i byer for at give naturen mere plads) sætter tulipanløg rundt omkring i Skibby, over rensning af branddammen for dunhammer og rydning af mindestenspladsen til fundraising og indkøb af Hornsherreds NATURekspres, der i første sæson har transporteret 1400 rundt i Hornsherred. 

– For den udefrakommende ser det måske ikke ud til at være en større opgave, men det kræver altså uendelige mængder tid at indsamle midler, finde en frivillig koordinator og 10 frivillige chauffører der både har traktorrutine og formidlingsevner, lave events, hjemmeside, pressemeddelelser, førstehjælpskursus osv. 

– Vi har ni udvalg, og under disse udvalg er der så en hel masse arbejdsgrupper. Og når vi så laver nye initiativer, skal vi jo også holde tungen lige i munden. 

– Der er selvfølgelig mange interessenter, så først og fremmest arbejder vi rigtig meget for at samstemme vores initiativer med folk, der bor her og med andre udviklingsaktører såsom kommunen, VisitFjordlandet og Nationalpark Skjoldungernes Land.

– Sidstnævnte har været en fantastisk partner fra starten idet de med det samme tog os alvorligt og gik ind og støttede vores aktiviteter. De kunne jo se, at vi havde overlappende interesser og faktisk kan løfte et kæmpe arbejde sammen.

Vær med i det store fællesskab
Det kæmpe arbejde kræver hele tiden flere hænder, og så er Morten Kremmer tilbage ved blandt andet kommunikation. 

– Lige nu leder vi med lys og lygte efter én, der vil hjælpe os med kommunikation. En, der vil være med til at sætte endnu mere gang i Skibbys bymidte. Og så leder vi efter flere, der har lyst til at være med i en helt ny arbejdsgruppe, der skal skabe en camino, der går gennem hele Hornsherred.

Morten Kremmer afslutter interviewet med at forsøge endnu engang at mane nogle rygter om foreningen i jorden. 

– Altså, fordi foreningen begyndte som en erhvervsforening, så er der mange, der fortsat tror, at vi kun er for erhverv. 

– Og det er altså så langt fra sandheden, som det kan være. Vi er for alle, og først og fremmest er vi jo et stort fællesskab, som mange har glæde af at være en del af, mens vi gør meget for at holde liv i og udvikle området, slutter Morten Kremmer og kommer med en tydelig opfordring: 

– Så kom og vær med.  

Har man fået lyst til at være med i eller støtte Skibby Aktive for Fjordlandet, kan man skrive til: info@skibbyaktive.dk[/vc_column_text][vc_single_image image=”43993″ img_size=”800×400 pixel” add_caption=”yes”][vc_single_image image=”43994″ img_size=”800×400 pixel” add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row]

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »