Usædvanligt juni-vejr gav mange skader

Usædvanligt juni-vejr gav mange skader

Den 30. juni blev der slået varmerekord. Nogle uger forinden stod den på tornado, lynnedslag i tusindvis og hagl så store som golfbolde.   

FORSIKRING: Flere tusinde lynnedslag inden for få dage, lokale skybrud med over 30 millimeter regn på en halv time, hagl så store som golfbolde og en vaskeægte tornado er blot nogle af de vejrfænomener, som danskerne har været vidne til i juni. 

For selvom temperaturerne er steget gevaldigt frem mod sommerferien og toppede med over 30 grader på månedens sidste dag, søndag den 30. juni, har juni også været præget af uvejr.

Det har skabt travlhed hos landets største forsikringsselskab, Tryg, der melder om knap 1.100 skader i juni som følge af uvejret.

– Da det var på sit højeste i dagene omkring den 18. og 19. juni, handlede cirka hver fjerde kundehenvendelse til skadeafdelingen for indbo om lynnedslag. Der er tale om skader som følge af overspænding i elinstallationer, for eksempel routere, relæer og tv samt mobiltelefoner, der sad i opladeren, da lynet slog ned, fortæller  Charlotte Dietzer, som er skadechef i Tryg.

Også selskabets landbrugskunder blev hårdt ramt. Her var det omkring otte ud af ti opkald, der vedrørte skader som følge af lynnedslag. Mange af skaderne er sket i staldene, blandt andet på ventilationsanlæg, skrabeanlæg og fodermaskiner m.m. Derudover er markvandingsanlæggene blevet hårdt ramt.

Store hagl og en tornado
Tryg har opgjort antallet af vejrskader for juni: Over 700 skader er forårsaget af lynnedslag, næsten 200 skader er relateret til hagl, og mere end 100 anmeldelser vedrører skybrud.

– Det er yderst sjældent, vi ser så store hagl, som vi gjorde i juni i år. Her faldt der lokale byger med hagl på størrelse med golfbolde. Og når sådanne hagl lander på taget af en bil eller en bygning, så sker det med op til 100 kilometer i timen. Det efterlader naturligvis sine spor,, lyder det fra Charlotte Dietzer.

Hun fortæller, at kæmpehaglene ud over bulede biler og ituslåede tagvinduer har resulteret i knuste drivhuse og ødelagte marker. 

Et endnu sjældnere vejrfænomen på vores breddegrader ramte Sønderjylland den 14. juni, da en tornado fejede ind over et område ved Aabenraa Sygehus.  


Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »