Ugens klumme af Knud Eskesen

0

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.

Åh Kulhuse ja

”At rejse er at leve”, er et kendt citat fra H.C. Andersen. Det er skrevet i betydningen af at opleve, at udvide ens horisont og at blive klogere og mere tolerant.

Lene og jeg har rejst meget, men jeg har altid ventet på igen at være hjemme, og sangen:

Hjem til Århus – uh-åh
Hjem til dig og Århus ja 

kommer ofte i min bevidsthed, og er ikke til at komme af med igen.

At komme hjem til Kulhuse er derfor fyldt med glæde over hverdagen, Kulhuses mange små seværdigheder og tilbud og lokalsamfundets genkendelighed.

Først gælder det en tur på havnen, hvor tankerne går på langfart! Hvordan mon tiden var, da havnen var udskibning for trækul, der skulle til København og sælges på Kultorvet? Og var man i havnen glade for byggeriet af Englænderskansen, eller var man bange for at englænderne igen skulle overfalde Danmark og måske sejle ind til Roskilde. Krig og ufred har jeg jo ikke oplevet her, men Bodil stormen kom forbi med stor kraft og ødelagde en del. Heldigvis er der af rige mænd oprette sociale fonde, som Kulhus havn fik glæde af, og det ses nu på vestre side med ny beskyttelse og det gode udsigtsskib stumpede Dorette.

Hjem til fjordene, hvor stranden på Isefjord siden på sommerdage er fyldt med badegæster, der nyder det børnevenlige badevand. Jeg skal også lige sikre mig, at der er vand i Roskilde fjord, for så må jeg en tur ud i kajak. Igen går tankerne så på langfart: hvem er det der står og tipper fjorden, så vandet løber ud af Roskilde  fjord, og fjordbunden står tør så langt øjet rækker?

Hjem til en 6 km tur rundt om spidsen af Hornsherred, så jeg går langs begge fjorde og forbi både Campingplads, Medborgerhus og den tidligere losseplads. Igen går tankerne på langfart omkring tidligere tiders lossepladser og  nutidens affaldsregulativ med 4 affaldscontainere på hver parcel! Jeg mindes, da vi kunne vælge renovation alene halvårlig og natrenovationen hentede lokumsspanden. Et sommerhusområde er blevet noget helt andet end den gang, men der er stadig rigtig mange, der kun bruger deres sommerhus, som navnet siger, og så virker affaldssorteringen (fra 2022) som overkill.

Men hvor har vi som turister ført meget affald rundt i verden, selv på de fjerneste ufremkommelige steder f.eks. Himalaya efterlader vi tonsvis, så det minder om slutdagen på en tidligere Roskilde festival.

Hjem til Jer og Kultur og Medborgerhuset, som nu igen summer af liv. Her får citatet om at rejse en hel ny betydning. Jeg husker med glæde  en foredragsaften og en rejse med Sirius patruljen, vi var på i fællesskab, eller de mange rejser vi har deltaget i gennem filmklubben. Også samværet i bogcafeen med snak om tidligere levet liv eller oplevelser gennem spændende bøger, sætter det at rejse og leve til overvejelse. Bliver jeg klogere og mere tolerant gennem en chartertur til Gran Canaria eller gennem timers snak i bogcafeen? 

Hjem til alt det grønne med træer og buske og klippede rabatter. Vi har det jo generelt så pænt og nydeligt her i Kulhuse.  Desværre har tankerne en tendens til at kræse om det, man ikke synes om! For desværre har vi også parceller, der støder både øjne og  tolerance. Her går tankerne ikke på langfart, men til de belastede naboer til en grund fyldt med ragelse og en stor container klos op af skellet og endda endnu en container langs vejen. Også til den grund hvor der gennem mange år har stået en udrangeret lastbil, og hvor grunden også er vokset til som en urskov. Store containere er imponerende og et flot syn, når flere hundrede er lastet på et lyseblåt skib, men meget grimt når de i årevis står i et sommerhusområde. 

At rejse betyder jo også at man vælger, hvad man vil se og opleve – vi fravælger således, men det er svært at fravælge her, når man lever i området.

Hvad er det der gør at orden og pæne hække og rabatter, er så vigtige? Kunne jeg ikke bare glæde mig over, at vi i vores del af verden kan leve, som vi selv synes? Desværre kan jeg ikke give et svar, men jeg ved, at jeg føler med og forstår naboernes frustrationer over, at der ikke kan gøres noget ved ejendomme, der ligner noget fra langt fattigere lande.

Hjem til dig og Kulhuse ja – ! På min bænk i haven en aften hvor solsorten fløjter sin melodi og bliver besvaret fra andre haver, vandrer tankerne igen på langfart. Mange rejser -også i meget fjerne egne -huskes for hver sin egenart, men også de mange sydeuropæiske chartermål for deres fælles skabelon over hoteller ned ved eller på stranden.

Heldigvis er vi endnu ikke kommet dertil, men det er jo også sikkerhed for sol og strand, der trækker her.

Solsorten fløjter stadig, og pludselig hører jeg, at melodien passer til hjem til …

Og ja det vigtigste ved at rejse er at komme hjem. At rejse er at komme hjem.

Deltag i debatten
Share.

About Author