Ugens klumme

Ugens klumme

Klummen er et fast indslag i Hornsherred Lokalavis, hvor vi har givet pennen fri til en gruppe mennesker, der har det til fælles, at de alle på den ene eller den anden måde er rodfæstet i Hornsherred. Det er avisens faste holdeplads for markante meninger og gode personhistorier, alle med udgangspunkt i ugens skribent, men først og fremmest med Horrensherred i centrum.

Kærlighed i Kulhuse- Dorette og mig
Jeg tager hver dag på Kulhuse havn for at sidde hos Dorette. Vi har mange gode timer sammen både sommer og vinter. Når jeg sidder hos Dorette, tænker jeg på den lange historie Kulhuse Havn har. Allerede i 1600 tallet var der (måske ikke havn) så i hvert fald anløbsbro. Her var der udskibning af bl. a. trækul til Kultorvet i København. Ja der er sket meget siden da. Trækul bruger vi nu kun til grillen i haven, og også her er det på vej ud til fordel for gas grillen, og hvis vi køber trækul, kommer det nu langvejs fra f.eks Polen.

Dorette tager det helt roligt for der er stor aktivitet på havnen endnu, og vi nyder at sidde sammen og betragte fritidsfiskerne komme ind med fangst eller om efteråret, når jægere viser de skudte edderfugle frem. Vi følger også fra april til oktober trafikken med færgen Columbus på tværs af Roskilde fjord mellem Kulhuse og Sølager.

I højsæsonen er det meget populært at tage turen rundt om Roskilde Fjord, og det kræver jo færgeturen mellem Kulhuse og Sølager. Så her kan man møde grupper af både cyklister, der træner, men også større grupper af motorcyklister.

Her er det en fryd at studere den farverige beklædning, cykelrytterne har på, eller de fantasifulde navnetræk, der er på motorcyklisternes læderrygge.

Der er tillige mulighed for tur rundt om Isefjord, men det kræver følgende færger: Kulhuse/Sølager, Hundested/Rørvig, Holbæk/Orø og Orø/Hammerbakke.

Ofte sidder vi bare stille sammen og kigger ud over fjordene, som er meget forskellige med de forskellige vejrforhold. Tidligere var der ofte tilfrosne fjorde, så kun Kulhuse Rende var isfri. Gad vide, om vi skal opleve dette igen i vores tid? Selv i isvintre kommer der coastere ind tæt forbi havnen på vej til Frederiksværk og stålværket. Om somrene er der meget at se på med et væld af motorbåde og sejlbåde, der alle heldigvis kan undvige de store coastere selv om Kulhuse Rende er smal og Roskilde Fjord meget, meget lavvandet på turen fra Kulhuse Havn og helt frem til Frederiksværk.

Nogle gange kommer jeg på havnen om morgenen, og her kommer en gruppe, der går i vandet hele året både sommer og vinter! De kalder sig Fjordrejerne, og de bader fra trappen ved siden af færgen Columbus.

Når jeg ser dem om vinteren, kryber jeg i læ hos Dorette og tænker ”godt det ikke er mig”

Om efteråret giveren kikkert ekstra gode oplevelser, da alle fjordens vintergæster er ankommet. Nogle år er det en glæde at høre mange sangsvanerne.

 Måske ligger der en sæl på den store sten ud for badestranden, ja jeg har ofte set 3 stk. ligge og hvile på stenen, men oftest er der edderfugle eller skarv.

Dog er stenen populær blandt badene om sommeren, for så skal man ud og undersøge stenen og måske op på den for at springe ud herfra. Her skal dog komme en advarsel for den store sten er fuld af rur (et lille skaldyr), for man kan let blive revet på ben og fødder af disse små skarpe skaller.

Måske er der blæst og brus på vandet, så stenen er dækket.

Jeg sider ofte om aftenen og nyder en solnedgang på den anden side af fjordene bag Lynæs og Rørvig.

Nå, hvad er så mit forhold til Dorette, og hvordan mødte jeg hende?

Nu må jeg gå til bekendelse, faktisk hedder hun Stumpede Dorette, og jeg mødte Stumpede Dorette nogen tid efter Bodilstormen i 2013.

Jeg må også indrømme, at jeg ofte har min kone med, og hun synes, at det er ok, at jeg har det forhold til Stumpede Dorette.

Stormen Bodil tog ca. 10 m af skrænten mod Isefjorden henne ved nedgangen fra Campingpladsen, men stormen var tillige meget hård ved Kulhuse Havn. Det var nødvendigt at reparerer molen mod vest, og da det er en privat havn, lykkedes det at få et godt økonomisk til skud fra en fond stiftet af Danmarks største rederi.

Dette gjorde det muligt at få ny bolværk samt en udsigtsplatform. OK – ja det er denne udsigts platform der er døbt Stumpede Dorette!

Udsigtsplatformen er formet som halvdelen af et skib. Dette skib har bovspryd, mast, kompas og ror samt lanterne i begge sider. Desuden er der monteret en rimelig god kikkert.

Dette giver gode muligheder for fantasien og vore børnebørn er straks i gang med roret. Når den mindste bliver spurgt: Hvor sejler du os hen? Er svaret altid: Til Afrika!

På dækket er der 2 søkort, så også de voksne får brugt måske ikke deres fantasi så deres paratviden. Her er vi, og der ligger Rørvig, og der noget længere væk Holbæk.

Ofte hører man det undrende udsagn: Hold da op er Roskilde Fjord ikke dybere?

I disse år er det blevet meget brugt med naturhealing, naturterapi og naturyoga. Her kommer Stumpede Dorette ind i billedet som den oplagte terapeut og healer! Det er ikke de store livstruende traumer og psykiske problemer, som kan løses sammen med Stumpede Dorette, men vi har alle brug for den ro, fred og eftertænksomhed, som hun kan bibringe.

Så føler du dig presset af hverdagen med småbørn, børnesygdomme og arbejde? Har du en mild form for ptsd, efter du er gået eller blevet presset på pension? Har du generelt ondt med at få livets lyse sider frem?

Svaret kunne være en halv time hver dag sammen med Stumpede Dorette på Kulhuse Havn.

Det kan blive et dejlig næsten meditativ forhold mellem dig, stumpede Dorette og vind og vejr!

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »