Trods EU-forbud: Danske kartoffelavlere må igen bruge farlig sprøjtegift

Trods EU-forbud: Danske kartoffelavlere må igen bruge farlig sprøjtegift

Landbruget har fået dispensation til at benytte sprøjtegiften Reglone, selvom aktivstoffet Diquat er forbudt i EU. Helt ubegribeligt, mener Danmarks Naturfredningsforening.

NATUREN:  Det var en sejr for naturen, da EU-kommissionen i 2018 afviste at forny godkendelsen af aktivstoffet Diquat, der blandt andet bruges i sprøjtegiften Reglone, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Men selvom stoffet har været forbudt i EU siden februar i år, har Miljøstyrelsen nu givet dispensation til, at danske landmænd alligevel kan benytte Reglone til nedvisning af kartofler til lagring og nedvisning af spinat til frø i år. Det skriver SEGES, der er en del af Landbrug & Fødevarer, og som har ansøgt om dispensationen.

At Miljøstyrelsen vælger at dispensere fra EU-kommissionens forbud, vækker ærgrelse hos Danmarks Naturfredningsforening, der i mange år har arbejdet for et sprøjtefrit Danmark.

– Det er skuffende og helt ubegribeligt, at man nu gør det muligt at benytte Reglone igen. Det er jo ikke uden grund, at giften blev forbudt i EU. Danmark burde tage EU-forbuddet alvorligt og vise sig som en ansvarlig grøn nation, der støtter op om EU’s miljølovgivning, siger Rikke Lundsgaard, der er landbrugspolitisk seniorrådgiver i foreningen.

Giftigt for alle organismer
Det er ikke et ufarligt stof, som de danske kartoffelavlere nu kan benytte sig af, når væksten i kartoflerne skal stoppes. Faktisk er Reglone vurderet så farlig, at den er markeret med et dødningehoved – symbolet for akut giftig.

Ud over at Reglone er giftig for mennesker og derfor skal omgås med yderste forsigtighed, så udgør den også en reel trussel mod naturen.

– Reglone er yderst giftig for alle organismer, der kommer i kontakt med den. Og der er jo rigtig mange arter – blandt andet mange fugle og insekter – der enten lever eller finder føde på markerne, og som derfor risikerer at betale prisen for dispensationen, siger Rikke Lundsgaard.

Med dispensationen må kartoffelavlerne nu benytte en dosis på 0,75 liter Reglone per hektar til nedvisning af kartoflerne, mens der til nedvisning af spinat må benyttes en dosis på 0,5 liter per hektar, hvilket dog er lavere end tidligere.

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »