Tilbring natten i sejlende shelter

Tilbring natten i sejlende shelter

Nationalparkens flydende lejrplads er tilbage i Møllekrogen nær Gershøj.

GERSHØJ: Efter en lang vinter er nationalparkens flydende lejrplads nu tilbage på Roskilde Fjord. Platformen med den optrækkelige bivuak ligger i den nordlige ende af Nationalpark Skjoldungernes Land i den lille vig, Møllekrogen. Alle, der har lyst, kan derfor nu booke en vuggende overnatning til lyden af fjordens fugle og bløde bølgeskvulp.

Fred til fuglene
Udover at fungere som overnatningsmulighed til søs er den flydende lejrplads også en kunstig ø, hvor sejlende kan tage et hvil uden at forstyrre fuglelivet på fjorden. Roskilde Fjord er med sine 30 små øer og holme et af de vigtigste områder for ynglefugle i Danmark, og fjorden er derfor også et beskyttet område, hvor der gælder særlige fredninger her i fuglenes yngletid, som går fra 1. april til 15. juli. I perioden må du fx ikke sejle nærmere end 50 meter til øer og holme. Dette skal sikre, at de jordrugende fugle ikke jages fra reden, da dette kan få alvorlige konsekvenser for æg og unger, som nemt fryser ihjel eller bliver snuppet af sultne krager eller sølvmåger.

Bivuak på vandet
Den flydende lejrplads blev første gang søsat i 2022 og den er den første af sin slags. Overnatningen foregår i en bivuak, som kan slås op og klappes ned igen via et håndtag. Derved ligner lejrpladsen blot en tømmerflåde, når den ikke er i brug. For at komme ud til lejrpladsen skal du enten vade eller sejle. Hvis du ønsker at beholde bukserne på, men ikke selv har en kajak, anbefaler nationalparken, at du låner en af de nationalpark-kanoer, som ligger i Møllekrogen fra 1. maj, når vandet er blevet lidt varmere.

Lån en kano
Kanoerne ligger både i Møllekrogen og ved Gershøj Strand, og de er gratis at låne ud fra først til mølle-princippet. I kanoerne ligger både redningsveste og årer, samt kort over fjordens beskyttelser. Når kanoer og flydende lejrplads ikke er i brug, er de låst. Kanoerne låser du op via en sms-kode, og lejrpladsen låser du op via en kode, som du får på den side, hvor du booker din overnatning. Lejrplads og kanoer ligger til rådighed frem til efterårsferien, hvor de igen tages ind for vinteren.

Hold vandet rent
Mens fjorden antageligt kan optage flydende varer, henstiller nationalparken til, at tungere skyts deponeres på det offentlige toilet i den lille havn i Møllekrogen. Skrald inklusiv madaffald skal også med tilbage til nærmeste skraldespand. I det hele taget håber projektleder Mikkel Eeg fra Nationalpark Skjoldungernes Land, at besøgende vil fortsætte med at passe godt på faciliteterne og naturen.

– Vi arbejder hele tiden med naturen for øje. Så når vi tilbyder nye faciliteter til friluftslivet er det på steder, der kan bære, at der kommer mennesker, og det er også ofte for at flytte besøg væk fra andre steder, som er mere sårbare. Alligevel er det kun muligt, så længe alle besøgende hjælper med at passe godt på faciliteterne og på naturen, det vil sige, at man fx tager skraldet med sig og i det hele taget sætte så få spor i naturen som muligt, siger han.

Book en overnatning
Hvis du vil være sikker på en overnatning kræver det, at du på forhånd booker plads. Det sker via https://friluftsdata.dk/shelterbooking/?plads_id=31147. Hvis du kommer ud til lejrpladsen, og ingen dukker op med en booking, er du dog meget velkommen til at blive og overnatte.

Andre artikler fra denne uge