Tal fra Affalds- indsamlingen

0

LEJRE OG FREDERIKSSUND KOMMUNE: I Lejre Kommune blev der indsamlet 1.616 kilo affald og i Frederikssund Kommune 837 kilo, da børn og voksne i hele landet deltog i den årlige affaldsindsamling i uge 15. 

I løbet af ugen trak op mod 185.000 danskere udendørs for at befri naturen og deres lokalområde for andres efterladte skrald.

Og det var ikke så lidt, de fik samlet sammen. På landsplan blev der blandt andet fundet 120.000 stykker takeaway-emballage, 52.000 engangsmundbind og 87.000 dåser.

I alt fik indsamlerne fjernet mere end 167 ton affald fra natur, gader og stræder. Til sammenligning blev der i 2019 samlet 156 ton affald.

Engangsemballagen er et problem
Forud for indsamlingen frygtede Danmarks Naturfredningsforening, at der rundt omkring skulle ligge store mængder pizzabakker, kaffekrus og andre former for takeaway-emballage.

Under corona er salget af takeaway nemlig steget  samtidig med, at danskerne er kommet mere ud i naturen.

Denne formodning ser desværre ud til at holde stik. På Affaldsindsamlingen er der blevet registreret takeaway-emballage på 87 procent af indsamlingerne, og sammenlagt er der altså fundet hele 120.000 styk. Værst så det ud i Region Hovedstaden, hvor godt 40 procent af emballagen er fundet.

Mundbindene havner stadig på gaden
På sidste års affaldsindsamling satte Danmarks Naturfredningsforening fokus på mundbind, der i sensommeren var dukket op som en ny type affald flere steder i landet. 

På en enkelt dag i september blev der her fundet 2.700 styk.

Og problemet er tilsyneladende ikke blevet mindre siden da. I år er der registreret engangsmundbind på 90 procent af indsamlingerne, hvor der i alt er fundet 52.000 styk. 

Grænsedåserne flyder
Hvert år bliver der fundet et væld af pantfri dåser i den danske natur, og selvom corona periodevis har sat en stopper for grænsehandlen, tegner grænsedåserne sig igen i år for størstedelen af de indsamlede dåser. 

I alt er 56 procent af dåserne uden pant.

Størst er problemet i de syd- og sønderjyske kommuner, hvor der er samlet mere end 15.500 dåser – heraf 70 procent uden pant.

De pantfri dåser er et historisk problem for Danmarks natur og miljø, og Danmarks Naturfredningsforening har længe kæmpet for at få pant på dem. 

Derfor glæder foreningen sig over, at den tyske miljøorganisation Deutsche Umwelthilfe tidligere på måneden har lagt sag an mod Slesvig-Flensborg Amt for at få gjort en ende på de pantfri dåser.

Foto: Steen Westh
Foto: Steen Westh
Deltag i debatten
Share.

About Author