Stor politiaktion mod muldyr og hvidvask

0

NORDSJÆLLAND: Nordsjællands Politi har anholdt 12 og sigtet yderligere fem personer i forbindelse med en landsdækkende politiaktion.

De anholdte er mistænkt for at hjælpe kriminelle med at hvidvaske penge fra organiseret kontaktbedrageri ved af fungere som såkaldte muldyr.

Et muldyr hvidvasker penge fra kriminalitet ved at stille deres bankkonti til rådighed for de kriminelle bagmænd, der bruger disse til at sløre pengesporet.

De hvidvaskede penge stammer hovedsageligt fra kontaktbedragerier, hvor især ældre mennesker er blevet bedraget af gerningsmænd, der udgiver sig for at være myndighedspersoner fra politiet og banker

Unge muldyr

Vicepolitiinspektør John Dyhrberg Christensen, leder af efterforskning af økonomisk kriminalitet hos Nordsjællands Politi, fortæller:

– Muldyrene er afgørende for, at bagmændene kan hvidvaske de penge, de har bedraget sig til. Derfor er det afgørende, at vi sætter kontant ind, når vi ser personer, der understøtter organiserede kriminelle på denne måde.

– Der er desværre mange unge, som bliver muldyr. Og det skal vi have stoppet, for det kan blive meget alvorligt for dem at få en dom for hvidvask.

Smæk røret på

De seneste år har politiet oplevet en markant stigning i de såkaldte kontaktbedrageri sager, hvor særligt ældre borgere bliver kontaktet af gerningsmænd, der udgiver sig for at komme fra eksempelvis Nets, banken eller politiet, for at franarre ofrene personoplysninger eller penge.

Vicepolitiinspektøren opfordrer til, at man hverken hæver eller overfører penge for fremmede.

Og samtidig understreger han, at man aldrig skal udlevere sine personlige oplysninger eller overføre penge, hvis man bliver ringet op af bank eller en myndighed.

– Smæk røret på og tag selv kontakt til bank eller myndighed, og undersøg om henvendelsen er reel.

Efterforskningerne mod bagmændene for organiseret kontaktbedrageri kører i et separat spor.

Undgå at blive et mulddyr

• Lad ikke andre overføre penge til din konto, som du skal overføre videre.

• Hæv ikke penge for andre

• Er det svært at sige nej, og bliver du utryg ved situationen, kan du sige, at du ikke har dit betalingskort på dig, eller at du ikke har MobilePay

• I Nordsjællands Politi er der udsendt et informationsbrev om muldyr til alle SSP-medarbejdere i kredsens kommuner med henblik på even tueludsendelse via Aula.

To års fængsel

En ung mand fra Karlslunde er blevet idømt to års fængsel i en sag om kontaktbedrageri, hvor 20 ældre er blevet svindlet for ikke under fire millioner kroner.

Manden erkendte, at han sammen med medgerningsmænd havde begået såkaldt kontaktbedrageri, hvor de havde udgivet sig for at være fra Politiet og derved fået 20 ældre borgere til at udlevere større kontantbeløb.

Ud over de 20 bedragerier er den 25-årige også blevet dømt for 10 bedrageriforsøg mod ældre samt svindel i forbindelse med en leasingbil.

Den dømte tilstod sin rolle i sagerne og har desuden hjulpet med efterforskningen ved at udpege yderligere ofre for bedragerier, som politiet ikke var bekendt med.

Share.

About Author

Avatar photo