Stjernernes vilde liv

Stjernernes vilde liv

HORNSHERRED: Tirsdag den 28. marts kan man komme med en tur rundt på stjernehimlen og se og høre om en række udvalgte stjerner i forskellige stadier af deres vilde og fascinerende liv. Enten i Kulturhuset Rejsestalden på Hovedgaden 29A, Jægerspris eller i Sønderby Kultur- & Bryghus på Skovvejen 4B i Sønderby.

Der er fri entré til foredraget, som streames live fra Aarhus Universitet og er led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab, som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.

Når vi ser op på stjernehimlen, ser vi stjerner i alle livsstadier, fra nye stjerner der lige er blevet dannet i interstellare gasskyer til rester efter stjerner hvis liv er endt i en voldsom eksplosion.

Fra fødsel til død gennemgår stjernerne forskellige udviklingsstadier – alt efter deres masse og deres ydre og indre forhold.

Støv og gas

Men fælles for alle stjerners livscyklus er, at de dannes af støv og gas, der trækker sig sammen og udsender lys i millioner eller milliarder af år, for så at ende deres liv kaotisk som ustabile stjerner eller ultimativt som supernovaer der udslynger støv og gas og giver liv til nye stjerner.

I løbet af foredraget vil man høre om stjernernes vilde liv og om nogle af de mere eksotiske typer af stjerner, som findes ude i Universet. Der fortælles også, hvordan man kan ”kigge ind” i stjernerne ved at studere de lydbølger som de udsender – det som kaldes asteroseismologi. Man hører også om, hvad stjernernes ”musik” fortæller os om deres indre.

Man vil få at se, hvordan forskerne ”bygger” stjerner i en computer, og hvordan man kan sammenligne dem med stjernerne i Universet og dermed blive klogere på, hvordan de vil udvikle sig.

Andre artikler fra denne uge

Cirkelrund sejr


Kultur- og havnebadet ved Tippen i Frederikssund åbner søndag 2. juni. Af journalist Tomas Skov FREDERIKSSUND KOMMUNE: Idéen om et

Læs mere »