St. Bededags afskaffelse koster i Frederikssund Kommune

St. Bededags afskaffelse koster i Frederikssund Kommune

Læserbrev

Af Inge Messerschmidt
Gruppeformand for DF

Tidligere på året vedtog regeringen sammen med Radikale Venstre at afskaffe St. Bededag.

En helligdag vi danskere har haft i over 300 år.

Konsekvenserne af afskaffelsen rammer kommunerne økonomisk – også Frederikssund Kommune. Årsagen er, at kommunerne kun kompenseres for den del af de øgede lønudgifter, der vedrører daginstitutionerne.

Det er absurd.

For selvfølgelig kommer der mere arbejde af, at kommunens biblioteker, borgerservice, kantine, servicekorps, daghjem, døgnpleje osv. har åbent en ekstra dag om året.

Dansk Folkeparti har spurgt administrationen, hvad det medfører af øgede udgifter for os, men det er nærmest umuligt at få svar på det åbenlyse spørgsmål her i Frederikssund.

Et svar fra administrationen har været, at Frederikssund Kommunes udgifter udgør 1.469 mio. kr. årligt fra 2024 fordelt med 0,946 mio. kr. vedr. dagtilbud, 0,382 mio. kr. vedr. SFO og 0,101 mio. kr. vedr. klubber.

Men hvad med de øvrige områder?

Et andet svar har været, at når regeringen afskaffer en helligdag, skal de kommunalt ansatte have løn for at arbejde en dag mere. Det svarer til 0,45 pct. af årslønnen, men kommunerne får ikke flere penge til at aflønne medarbejderne, fordi regeringen ikke mener, at der bliver mere arbejde, der skal passes.

Med andre ord – regeringen forudsætter, at vi i Frederikssund Kommune håndterer merudgiften via tilpasning af personalet.

Hvilket personale?

Så udover at regeringen sammen med de Radikale har tyvstjålet danskernes fridag, så fører St. Bededags afskaffelse altså også til besparelser.

Udgifterne blev indarbejdet i budgetlægningen for 2024-2027, således at vi i budgetlægningen ikke åbent kunne forholde os til tallene ej heller kunne have en drøftelse af, hvor vi ville finde pengene.

Det var og er jeg og Dansk Folkeparti ikke tilfredse med. Vi ønsker åbenhed, så vi alle hele vejen er med på, hvad det er der foregår.

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »