Sjældne øksefund fundet ved Skibby

0

JÆGERSPRIS: To sjældne fund, hver med flere økser af henholdsvis flint og kobber, fortæller om udviklingen i overgangen fra stenalder til bronzealder for omtrent 4000 år siden. 

Økserne, der begge er kommet frem med hjælp fra frivillige, udstilles nu for første gang på Frederikssund Museum, Færgegården.

I 2019 blev de to offerfund, begge fra bondestenalderens slutning, indleveret uafhængigt af hinanden til arkæologerne ved ROMU, som er museumsorganisationen bag Frederikssund Museum, Færgegården.

Det ene fund bestod af to flintøkser og en dolkplanke, som blev ofret i et lille mosehul mellem 2200 og 2000 f.Kr. på et sted tæt ved det, som i dag er Lyndby i Hornsherred. 

Det andet fund bestod af fire økser af kobberlegering, der blev fundet ved Skibby. Også de blev ofret i slutningen af stenalderen ved overgangen til bronzealderen, ca. 1700 f.Kr. 

Fortællingen om rigdom
Det bemærkelsesværdige ved begge fund er, at det er såkaldte depotfund, hvor flere økser er ofret eller begravet samlet. 

Og dét er særligt, fordi det vidner om stor velstand hos den, som i sin tid gav afkald på økserne. 

Både kobberøkserne og flintøkserne har været værdifulde for deres ejere, og de er ikke blot havnet i jorden ved tilfældigheder. De er blevet ofret i de daværende moser som en bevidst handling, der afspejlede velstand og overskud. 

Ofringen er sket i en brydningstid, i overgangen fra yngre bondestenalder til bronzealder, hvor nogle menneskers materielle overskud og forbindelser til det europæiske kontinent skabte en velstående overklasse. Og hvor der opstod nye måder at demonstrere sin velstand på. 

Det er dén fortælling, økserne gemmer på, og som udstillingen af dem kaster lys på.

Frivillige og professionelle i tæt samspil
Derudover kan økserne også fortælle en historie om samspillet mellem frivillige arkæologi-interesserede og museumsfolk, når det er bedst. 

Ved begge fund har ikke-professionelle haft en afgørende betydning for, at økserne kom museet i hænde og på den måde nåede frem til udstillingsmontren.

– Stenøkserne har i nogle år været hos en landmand og fandt vej til os gennem arrangementet ”Vis mig dit fund” på Lejre Museum. Landmanden overdrog dem senere til museet, forklarer museumsinspektør og arkæolog Palle Ø. Sørensen. 

Kobberøkserne blev fundet ved en arkæologisk undersøgelse, hvor ROMUs arkæologer i tæt samspil med frivillige detektorførere finkæmmede et stort område lag for lag.

Økserne kan opleves i en ny spotudstilling på Frederikssund Museum, Færgegården, fra den 1. juli.

Fire økser af kobberlegering blev fundet ved Skibby. De blev ofret i slutningen af stenalderen ved overgangen til bronzealderen, cirka 1700 f.Kr. Foto: Nadja M. K. Mortensen /ROMU
Fire økser af kobberlegering blev fundet ved Skibby. De blev ofret i slutningen af stenalderen ved overgangen til bronzealderen, cirka 1700 f.Kr. Foto: Nadja M. K. Mortensen /ROMU
Deltag i debatten
Share.

About Author