Nye regler skal beskytte forbrugerne mod dyre forbrugslån

Nye regler skal beskytte forbrugerne mod dyre forbrugslån

Den 1. juli trådte nye regler for forbrugslån i kraft, som kan beskytte forbrugerne mod at optage meget dyre lån. Blandt andet lægges der begrænsninger på forbrugernes udgifter til lånet, og så strammes reglerne for, hvordan der må reklameres for dem.

FORBRUG: Nyt fjernsyn, nyt tøj, ny telefon? Fristelserne kan være mange og budgettet stramt. Hvis man overvejer at tage et forbrugslån, så er man fremover bedre beskyttet mod at stå med et dyrt lån i sidste ende.

Det er en konsekvens af nye regler, der trådte i kraft den 1. juli. De nye regler betyder blandt andet, at alle fremtidige forbrugslån med årlige omkostninger (ÅOP) på over 35 procent bliver forbudt. 

Desuden indføres et såkaldt omkostningsloft, som betyder, at man højst kan komme til at betale det dobbelte af lånet tilbage i renter, gebyrer og afdrag samlet set.Endelig indføres også et forbud mod markedsføring af forbrugslån, hvis en låneudbyder udbyder lån med ÅOP over 25 procent, samt et generelt forbud mod markedsføring i sammenhæng med spil og spiludbydere.

– Hvis en forbrugslånsvirksomhed tilbyder lån med ÅOP over 25 procent, men stadig under de tilladte 35 procent, så må den fra juli slet ikke markedsføre nogen form for forbrugslån, fortæller forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann og tilføjer:

– Selvom de nye regler både sætter et loft over ÅOP og de omkostninger, forbrugerne samlet kan have ved lånet, råder Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen stadig forbrugerne til undersøge alternativer, før de tager et lån.Måske kan det bedre betale sig at spare op eller få et bevilget overtræk eller kassekredit i banken. 

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »