Frederikssund bibliotekerne 2019

0

Årsberetningen for 2019 er fyldt med en række tal og fakta.

FREDERIKSSUND KOMMUNE: Bibliotekernes besøgstal viste en lille stigning i forhold til de foregående år, hvorimod udlånet af fysiske materialer faldt en smule. Der er især udlån af musik-cd ’er, film og spil, der falder markant. 

Frederikssund adskiller sig ikke fra landsgennemsnittet, hvor langt de fleste biblioteker har dalende udlån.

Det dalende udlån af bøger, film og lydbøger modsvares af et stigende udlån af digitale bøger og film. Især udlån af e-bøger og net-lydbøger har taget et stort spring og stiger fortsat måned for måned. Det betyder, at der løbende bliver overført ressourcer fra det øvrige budget til dette område. 

En del af budgettet til skolernes fællessamling er dedikeret til eReolenGO (udlån af børnebøger), så eleverne via Uni-login kan låne digitale bøger og net-lydbøger. Ikke til undervisningsbrug, men til supplerende læsning. Biblioteket har i alt 21 digitale tilbud til borgerne, blandt andet Infomedia, engelske tidsskrifter on-line, slægtsforskning, digitaliserede aviser samt Faktalink til skoleelever. 

Det er især licenser målrettet studerende, der blev brugt flittigt.I 2018 lå besøgstallet på  213.883, i 2019 steg det til 218.405

Udlån fysiske materialer faldt fra 259.798 til 248.574. 

Tallene for eReolen steg fra 12.529 i 2018 til 25.625 i 2019. Og netlydbøger fra 20.680 til 28.482.

Andre opgaver
Biblioteket har forsat tilbud om IT-introduktioner. Det er først og fremmest tilbud om bibliotekets onlinetilbud, der bliver efterspurgt: Filmstriben og eReolen. Derudover er introduktion til slægtsforskning altid velbesøgt.

Udover introduktionerne er der også tilbud om ”bestil en bibliotekar”, hvor man kan få individuel hjælp til særligt kompliceret spørgsmål. Det kan være hjælp til en skoleopgave eller vejledning i borger.dk.

Bibliotekets service til borgere, der ikke selv har mulighed for af fysiske årsager at besøge biblioteket blev i 2019 brugt af 42 antal borgere. De får ud fra en personlig profil bragt bøger, lydbøger mv. ud af gang om måneden.

En gang om ugen redigerer og indlæser en stor gruppe frivillige lydavis med lokalt stof, som derefter sendes til de blinde og svagtseende, der er tilmeldt ordningen.

Slangerup og Skibby Biblioteker er fast tilholdssted for hver sin strikkeklub.

Deltag i debatten
Share.

About Author