Massiv lokal opbakning sikrer solceller hos andelskøbmand

Massiv lokal opbakning sikrer solceller hos andelskøbmand

Venslev Høkeren skal nu have installeret solceller til at sikre grøn el. Det er en realitet efter at der på tre måneder er lykkedes at indsamle mere end 100.000 kroner hos lokalbefolkningen.

VENSLEV: På kun tre måneder er det lykkedes at samle mere end 100.000 kroner sammen i form af frivillige bidrag, så Venslev Høkeren nu kan få monteret solceller på taget.

Startskuddet var et tilsagn fra Landdistriktspuljen om at støtte solcelleprojektet med 100.000 kroner.

Men forudsætningen for støtten var, at Venslev Høkeren ved siden af selv kunne skaffe et tilsvarende beløb, så der var penge til et projekt på 200.000 kroner.

– Det store spørgsmål for os var, om vi kunne skaffe 100.000 kroner fra andelshavere og alle de andre, der kommer hos Høkeren, siger Ejlif Thomasen, der er formand for Andelsforeningen Venslev Høkeren.

Reklameplads

En af andelshaverne, Poul Letholm, fik idéen til, hvordan man kunne gennemføre en indsamling og samtidig løbende præsentere resultaterne og give virksomheder reklameplads.

– Idéen var, at vi skulle have en planche, der forestiller en stor solcelle placeret i selve butikken. For hvert bidrag på 250 kroner kunne bidragsyderen få sit navn eller logo på tavlen. På den måde kunne vi give virksomheder reklameplads samtidig med, at alle kunne følge med i indsamlingen, fortæller Poul Letholm.

Hjemmebesøg

Det hele blev skudt i gang i foråret, og på tre måneder er det lykkedes at nå målet. Undervejs har Poul Letholm med hjælp fra en række andre andelshavere lagt mange timer i at opsøge mulige bidragsydere for at høre om de ville være med.

– Vi har mødt en fantastisk stor velvilje i lokalsamfundet, hvor de fleste gerne ville være med, fortæller han.

Situationen er nu, at indsamlingen ikke bare er kommet i mål med de 100.000 kroner men faktisk er oppe på 114.000 kroner.

– Vi har valgt at fortsætte ud over det oprindelige mål, fordi vi meget gerne vil supplere solcellesystemet med et batterilager. Det er blevet mere aktuelt efter ændringer i priserne for transport af el, og derfor vil andelskøbmanden få større fordel af et batterilager, end vi oprindelig troede, forklarer Ejlif Thomasen.

En solstrålehistorie

Det betyder, at indsamlingen forsætter parallelt med, at de første solceller bliver sat op i løbet af august.

– Forløbet er lidt af en solstrålehistorie. For et år siden var vi noget bekymrede, fordi energiprisernes himmelflugt ramte os meget hårdt. Det stod klart, at vi skulle gøre noget, hvis der også fremover skulle være plads til den lokale andelskøbmand i Venslev.

– Den enorme velvilje, vi har mødt, viser endnu engang, at det lokale engagement er i stand til utroligt meget. Vi opnår nu både en økonomisk sikkerhed for Høkerens fremtidige eksistens, og samtidig passer det rigtig fint med vores grønne profil, siger Ejlif Thomasen.

Venslev Høkeren bruger årligt mere end 60.000 kWh, og med solcelleanlægget kan mere end halvdelen af forbruget fremover blive dækket af egenproduktion.

Der er stadig mulighed for at støtte projektet ved Mobile Pay til nr. 21856, hvor man skal huske at skrive SOL.

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »