Lysvæg på Bymidtens bedste udstillingsplads

Lysvæg på Bymidtens bedste udstillingsplads
btr

Af Conny Probst


SKIBBY:
– Det er ikke alle i Skibby, der ved, at man bare skal ned til møllekrogen, så er man i Nationalpark Skjoldungernes Land, siger Maria Poulsgaard, der underviser på Produktionsskolen i Skibby.

Det bliver der nu rådet bod på i form af en kæmpe lysvæg på cirka to gange seks meter, der bliver installeret ved Netto i Bymidten.  – Lysvæggen illustrerer skov og strand, fortæller Maria Poulsgaard.

Det er elever på produktionsskolens bygge- og anlægshold, der arbejder på at færdiggøre lysvæggen, der er lavet af spærtræ og krydsfiner, der er blevet malet. De smukt udskårne træer befinder sig bag plexiglas.

Herudover bliver der opsat info-tavler om nationalparken. Og en række bomme, som produktionsskolen har lavet for år tilbage, befinder sig pt. på skolen, hvor de er ved at blive shinet op.

– De er ved at blive pudset op og få olie. Når de bliver sat igen, bliver det i formation af et skib med sten imellem. 

Samarbejde
Det er Nationalpark Skjoldungernes land, der sammen med Skibby Aktive for Fjordlandet og Produktionsskolen har udviklet det stærke blikfang for Nationalparken, fortæller Bjarne Nielsen fra Skibby Aktiver.

– Blikfanget – eller “skoven” – er fremstillet i produktionsskolens streg. Skoven bliver belyst i aftentimerne. Udstillingspladsens “skib” i sten og douglas fyr bliver suppleret med fire flotte udstillingsplancher, der fortæller om de nære muligheder i Nationalparken.

Der er masser af forslag til lokale naturoplevelser, god historiefortælling samt anvisning og beskrivelser af ruter ud i naturen.

Fuglenes fjord
Jyderne har med stære sort sol, men lokalt har vi med troldanden “sort måne”, fortæller Bjarne Nielsen. 

– Der er masser af opfordringer til at nyde det rige fugleliv, men også opfordringer til at værne om ynglepladserne fra 1. april til 15. juni. 

– Havørnen, som er Europas største rovfugl med et vingefang på 2,4 meter har ikke brug for den nye bro. Den har allerede set Hornsherreds fortræffeligheder som bosætningssted og yngler i området.

Lokal inspiration
Skibby Aktives frivillige arbejder med at vedligeholde stier og beskrive ruter ikke bare ind i Nationalparken men i hele fjordlandsområdet. 

Pontoppidan-ruten på 21,5 km, som blev etablereret af frivillige er allerede kendt af mange, men der kommer endnu flere afmærkede stier og ruter, der lægger op til korte oplevelsesture i hele Fjordlandet.  

– Har man ikke tid til den smukke tur til Selsø, er Nordmandsskoven det nye hit i Skibby. Der er planer om grøn weekend i Fjordlandet 25. og 26. maj, hvor lokale ildsjæle vil vise Hornsherreds natur.

Slotte og godser
Svanholm Gods har markeret sig som Danmarks største kollektiv, men godset har også store skovarealer, som indbyder til vandreture. 

– Egholm Slot er de sidste år blevet kendt for en unik privatejet våbensamling, som giver tusindvis af gæster en oplevelse, også her er slot og skov  noget særligt. 

Nationalparken rummer Selsø Slot, som er i gåafstand fra Skibby via stisystem til Møllekrogen. Selsø Slot fra 1576 byder på oplevelser med spøgelseshistorier, masser af slotsfortællinger og et lækkert slotskøkken, hvor der på udvalgte dage er aktivitet. Selsø Slot giver også koncerter, og oplevelserne bliver flere og flere.

– Der er behov for, at Nationalparken fortæller om alle herlighederne, så også de lokale folk får øjnene op for hvilket smørhul, de bor i, slutter Bjarne Nielsen.

Andre artikler fra denne uge

Tak Anja!


Inge Messerschmidt, gruppeformand Dansk Folkeparti (O) På byrådsmøde i spørgetimen talte Anja Bisp Pedersen om gensidig loyalitet. En super vigtig

Læs mere »