Landboungdom fylder 75 år

Landboungdom fylder 75 år

Den 16. marts fejrer Horns Herreds Landboungdom 75 års fødselsdag med en stor udstilling i Kignæshallen om eftermiddagen og en fest for alle gamle landboungdoms medlemmer i Nordsjælland.

Af journalist Conny Probst

HORNSHERRED: Landboungdommen så dagens lys i 1949, som en ren faglig forening for unge landmænd ansat på gårdene i herredet, fortæller formand Niels-Jørgen Pedersen, Hestholm, Skuldelev

– Foreningen var en af ni selvstændige foreninger under Frederiksborg Amts Landboungdom.

– De første 15 år havde de kun få arrangementer, hvor der deltog piger. I 1964 blev der dannet en søsterforening kaldet Unge Piger.

Det viste sig, at der ramte de plet. For til flere af mødeaftener i Unge Piger det år deltog 100 piger fra lokalområdet, fortæller Niels-Jørgen Pedersen.

Fælles arrangementer

– I årene derefter havde Unge Piger og Unge Landmænd den ene halvdel af mødeaftenerne som rent faglige og den anden halvdel var fællesaftener.

Derudover deltog medlemmerne i mange faglige arrangementer på amts, Sjællands og landsplan.

– Men det var helt sikkert, at det, der tiltrak flest medlemmer, var alle fællesarrangementerne, som bestod af blandt andet orienteringsløb, natursti, virksomhedsbesøg, Sankt Hans fest, pinsebal på Skibby Kro, ferietur enten rundt i Danmark eller til Norge, Holland og Østrig.

– I en tid, hvor landbruget blev affolket, formåede Landboungdommen op igennem årene at samle flere og flere medlemmer og deltagere til deres arrange

Udvekslingsrejser

Foreningens formand i 1964, Erik Hansen, Esrogård var med til at tage initiativ til de første udvekslingsrejser for unge fra landboungdommen til Canada.

– I 1965 var 18 unge fra Horns Herred på det første 1/2 års udvekslingsophold på canadiske farme. Det blev næsten en del af at være ung i Horns Herred, at man tog på udveksling, fortæller Niels-Jørgen Pedersen.

– Senere kom New Zealand og Australien til; jeg har selv været i Australien i 1973/74. Turen dertil var krydret med stop i flere asiatiske lande på vej derover og over Fiji, Hawai, USA og Canada på vej hjem.

Op igennem 70’erne fortsatte afvandringen fra landbruget.

– Men ved at have mange fællesarrangementer og deltage i meget, der ikke ”lugtede” for meget af landbrug, lykkedes det faktisk at udvide vores medlemsskare. Også takket være mange fester på kroerne i herredet og modet til at starte halfester op i Skibbyhallen.

– De unge fra Hornsherred er kendt i landboungdoms kredse landet over på grund af deres sammenhold og den kendsgerning, at de var lidt længere fremme i skoene end de unge fra resten af landet, fortæller formanden.

– Foreningen er i dag en del af Nordsjællands Landboungdom. Det er derfor, at vi “gamle” kalder det for en 75 års fødselsdagsfest.

Andre artikler fra denne uge

Nyd sommeren i Fjordlandet


HORNSHERRED: Nedtællingen til sommerferien er i fuld gang. VisitFjordlandet guider til spændende børnevenlige museumsoplevelser, rundvisninger, vikingeeventyr, ferie for voksne, overnatningssteder

Læs mere »