Kropsfikseret læsning

Kropsfikseret læsning
kulturformidler Signe Schroll Feldmeier. Foto: Frederikssund Bibliotekerne

Af kulturformidler
Signe Schroll Feldmeier
Frederikssund Bibliotekerne
i samarbejde med eReolen

LITTERATUR: Siden 10’erne har mange danske forfattere haft et næsten ekstremt fokus på kroppen og på, hvordan kroppens materialitet påvirker vores liv og handlinger.

Her er et par nævneværdige danske udgivelser, der belyser forskellige kropsproblematikker i samfundet.

Litteraturen har altid interesseret sig for kroppen, men i dag forbindes den i højere grad med hverdagen og med et element af autofiktion, der går igen hos forfattere som Caspar Eric, Bjørn Rasmussen, Asta Olivia Nordenhof, Josefine Klougart, Eva Tind, Mette Moestrup og Olga Ravn.

Identiteten

De danske forfattere har meget forskellige tilgange til kroppen.

Bjørn Rasmussens debutroman: Huden er det elastiske hylster, der omgiver hele kroppen fra 2011 leder tankerne hen på kroppen som et rodløst og skrøbeligt sted, kun fastholdt af et tyndt hudlag.

Han beskriver den nydelsesfulde krop og den krop, der føles allermest levende, idet den udsættes for smerte.

Vi oplever hvordan den binære kønslogik er decideret dræbende for hovedpersonens egen identitet, når Bjørn Rasmussen skriver:

“Da Bjørn var voksen, kunne han ikke længere tale. Da han var født ind i en mandlig verden, en kvindelig verden, havde han ikke sit eget sprog. Det eneste han kunne gøre, var at læse mandlige tekster, kvindelige tekster, der ikke var hans” (Huden er det elastiske hylster, der omgiver hele kroppen 2011)

Moderskabet

Ligesom Bjørn Rasmussen ønsker Olga Ravn et opgør med de traditionelle kønsroller og i særdeleshed rollen som mor.

I romanen Mit arbejde fra 2020 undersøger hun kroppens fysiske forandring ved graviditet, skammen over ikke at elske sit barn nok og opløsningen af individet.

Forestillingen om moderskabet clasher med realiteten i denne beretning med udgangspunkt i Olga Ravns egne erfaringer.

Kropsidealet

I 2015 skrev Caspar Eric Nike, der handler om at være en handicappet krop i verden.

Nye balancer fra 2023 tager fat, hvor Nike slap og går endnu mere i kødet på samfundets diskrimination af handicappede og frygt for at være anderledes.

Han skriver om samfundets kropsidealer og eksklusionen af det handicappede individ, samt ønsket om at blive betragtet som et helt menneske.

”Jeg er tre år/ og min mor synes/ at jeg går lidt mærkeligt.” (Nye balancer s. 16, 2023)

Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med kroppen i nyere dansk litteratur, så er disse tre værker et godt sted at starte.

De præsenterer alle en ny måde at opfatte køn og seksualitet på og vigtigheden i at finde sin egen vej og identitet i en stadig meget stereotypisk og heteronormativ verden.

Bøgerne kan lånes på bibliotekerne.

Andre artikler fra denne uge

Åben Have i Skibby


SKIBBY: I anledning af den nationale Klimahandledag 2024, inviterer Marianne Porsborg til en havevandring og snak om, hvad man selv

Læs mere »