Klimaforandringer sletter dronningens fødselsdag fra havekalenderen

Klimaforandringer sletter dronningens fødselsdag fra havekalenderen

HAVEN: Havefolket kan godt strege dronning Margrethes fødselsdag fra kalenderen i år. I hvert fald hvis det er den, de bruger som rettesnor for, hvornår roserne skal beskæres.

Klimaforandringerne betyder, at nogle af havens planter vågner tidligere fra deres vinterdvale, og derfor skal beskærersaksen nu findes frem flere uger før, vi plejer at tage den i brug, lyder det fra Haveselskabet.

Ny huskeregel

Netop huskereglen om at beskære roser til dronningens fødselsdag, den 16. april, er meget udbredt hos haveejerne, og derfor bliver det måske også svært for mange at vænne sig til, at de skal finde beskærersaksen frem allerede i de sidste uger af marts.

Hvis man er ferm til royale fødselsdage, kan man fremover bruge dronning Ingrids fødselsdag, den 28. marts, som ny rettesnor til rosenbeskæring.

Men langtfra alle husker i dag datoen for hendes fødselsdag. For de fleste giver det derfor mening at gå tilbage til en huskeregel, som er ældre end vores regerende dronning, mener Louise Møller, fagredaktør hos Haveselskabet.

– Der findes en anden gammel tommelfingerregel, der siger, at roserne skal beskæres, når forsytiaen blomstrer.

– Den regel gælder stadig, for ligesom med roserne får klimaforandringerne også forsytiaen til at springe ud tidligere, så den kan man altid holde sig til, hvis man er i tvivl, siger hun og tilføjer, at forsytiaen blomstrer netop nu i haver over hele landet.

Let frost skader ikke

Når man hidtil har holdt sig til, at roserne først skal beskæres midt i april, er det for at undgå hård frost efter beskæringen.

Trods klimaforandringerne kan der fortsat sagtens nå at komme nattefrost i april. Men det har ikke den store betydning, påpeger Louise Møller, heller ikke et snevejr som det, der ramte dele af landet her i slutningen af marts.

– Sne, som smelter i løbet af samme dag, som det er faldet, gør ikke spor. Roserne skal nok klare det.

Let frost kan forsinke blomstringen en smule, men de dør ikke af det. Hvis man kan se, at der er hård frost på 5-8 grader eller mere på vej, efter man har beskåret sine roser, og de nye skud er sprunget ud, kan man lægge fiberdug over roserne om natten.

– Hvis de beskårede roser bliver udsat for hård frost, vil det i værste tilfælde betyde, at de nye skud dør. Rosen dør ikke af det, men vil sætte nye skud og blomstre en smule senere, understreger Louise Møller.

Foto: Haveselskabet

Andre artikler fra denne uge