Kan sølvpapir bag en radiator give ekstra varme?

Kan sølvpapir bag en radiator give ekstra varme?
Sølvpapir bag en radiator kan i nogle tilfælde give en større følelse af varme i et rum. Foto: Rasmus Bjørnholdt Sørensen

I gamle huse og lejligheder uden megen isolering kan sølvpapir eller refleksiv isolering bag radiatoren få varmen til bedre at ’blive’ i rummet. Det fortæller Videnscentret Bolius.

Af journalist Conny Probst

HUS OG HAVE: Det kan virke som en skør idé, men sølvpapir fra køkkenskuffen eller en rulle metalfolie fra for eksempel byggemarkedet bag radiatoren kan faktisk være med til at give en større følelse af varme i rummet.

Fænomenet hedder refleksiv isolering og fungerer ved, at varmestrålingen fra radiatoren bliver reflekteret tilbage i rummet i stedet for i nogen grad at blive ”opsuget” af ydervæggen.

Der bliver ikke decideret ekstra varme i rummet, men varmen føles anderledes, hvis man opholder sig i nærheden af radiatoren, forklarer Videnscentret Bolius.

Refleksiv isolering kendes også fra for eksempel energiruder, hvor der er påsat usynlig metalbelægning på indersiden af glasset, så man sikrer, at varmen sendes tilbage i rummet.

Hvornår?

Det giver bedst mening at bruge refleksiv isolering i en række bestemte tilfælde.

Ofte i ældre, uisolerede huse, hvor der er radiator-nicher af massivt murværk.

Her er der nemlig stor forskel på temperaturen, fordi der er varmt ved radiatoren og koldt udenfor, og varmen ryger ud gennem enkeltvæggen, der ikke er særligt godt isoleret.

Derudover fungerer refleksiv isolering bedst i mindre lokaler, hvor man opholder sig i nærheden af radiatoren, hvor varmen føles anderledes med refleksiv isolering.

Hvordan?

Det er muligt at benytte almindeligt sølvpapir fra køkkenskuffen, men ellers kan man købe færdige produkter mange steder.

Det ligner nærmest bobleplast med folie på.

Benytter man almindeligt sølvpapir, kan man sætte det op med spraylim eller fugte bagsiden og klistre det direkte på væggen eller på en plade, der sættes op på væggen.

Man får den bedste effekt ved at vende den blanke side ud mod radiatoren.

Man kan gøre det samme med et færdigt produkt, eksempelvis indkøbt i byggemarkedet.

I begge tilfælde får man den bedste virkning ved at have fri luft både foran og bagved metalfolien, for eksempel ved at opsætte lister mellem væggen og pladen med folie, som vender mod radiatoren.

Endelig skal man være opmærksom på fugt og skimmel, der kan opstå ved at opsætte organisk materiale på væggen.

Andre artikler fra denne uge

DSB er stadig velkommen


Læserbrev Af Jesper Wittenburg (A)Byrådsmedlem og gruppeformand Som socialdemokrater er vi, modsat LA, glade for Frederikssund Erhvervs (FE) udmelding vedrørende

Læs mere »

Sommerhuseffekten


Brugsforening vil udleje ledige fritidshuse for at skabe udvikling i Hornsherred. Af journalist Tomas Skov HORNSHERRED: Sommerhuse i tusindvis står

Læs mere »