Ingen skal tjene penge på pleje og omsorg

Ingen skal tjene penge på pleje og omsorg

Af Susanne Bettina Jørgensen
Byrådsmedlem (A)
Ventevej 6, Skibby


Seneste eksempel på, at det er en dårlig ide at privatisere hjemmeplejen, har vi fra Gribskov kommune, der nu går tilbage til at have en kommunal hjemmepleje som supplement til evt. private firmaer, der også byder ind på opgaven. 

Den gik altså ikke. 

Nej, for det er ikke nemt at tjene penge på at levere pleje- og omsorgsopgaver, og det skal det heller ikke være. Faktisk mener jeg som socialdemokrat, at ingen skal tjene penge på, at nogle mennesker har brug for støtte til personlig pleje og omsorg.

Min holdning er klar: pleje- og omsorgsopgaver skal ikke privatiseres. Private leverandører byder kun på pleje- og omsorgsopgaver i den tro, at de kan tjene penge på det. 

Og når de ikke kan, lukker de ”butikken” og efterlader alle ”kunderne” til kommunen, som er forpligtiget til at træde til med det samme.

Når man har brug for hjælp til pleje, skal man ikke betragtes som en kunde. Det er uværdigt og forkert. Pleje og omsorg skal varetages af kommunen og kommunalt ansatte medarbejdere.

I Frederikssund kommune er døgnplejen den største leverandør af pleje og omsorg. Hertil har vi en række mindre private leverandører, som borgerne også kan vælge, hvis de ønsker det.

For nogle borgere er det attraktivt at vælge en privat leverandør til at gøre rent, da de private leverandører må sælge tilkøbsydelser – noget som den kommunale døgnpleje ifølge lovgivningen ikke må. 

Det er godt, at kunne vælge selv, men det er også en kendsgerning, at de fleste borgere, der får hjælp, ikke er i stand til at vælge. Ingen borgere i Frederikssund skal leve med den utryghed det er, at kunne risikere, at ens ”leverandør” pludselig drejer nøglen om. 

Så derfor skal vi som kommune være dygtige til at beskrive kvaliteten af og kravene til pleje- og omsorg, så private leverandører ikke fristes til at byde ind på opgaverne i den tro, at det bliver en god forretning. 

For det er ikke et område, som socialdemokraterne ønsker, at der kan ”spekuleres i”. 

Andre artikler fra denne uge

Tak Anja!


Inge Messerschmidt, gruppeformand Dansk Folkeparti (O) På byrådsmøde i spørgetimen talte Anja Bisp Pedersen om gensidig loyalitet. En super vigtig

Læs mere »